Извештаи до американскиот претседател Вудро Вилсон откриваат нови факти за етничката карта на Македонија

//

Извештаи до претседателот Вудро Вилсон откриваат нови факти за етничката карта на Македонија.
„Нема сомнеж дека за време на Првата светска војна американските истражувачи пронашле многу Бугари и ниту еден етнички Македонец, вели адвокатот Станислав Станев.

Станев е дел од истражувачки тим, финансиран од бугарскиот филантроп и мецена д-р Милен Врабевски, и кој има за цел да открие нови факти за историјата и етничкиот карактер на географската област Македонија во Конгресната библиотека на САД.

„Истражувањето на документите од Првата светска војна подготвени од американската администрација на претседателот Вудро Вилсон (1913-1921) открива нови факти за политичката слика на Балканот и етничкото население на Вардарска, Егејска и Пиринска Македонија во тие времиња“ додава Станев за Дир.бг.

Тимот истражувачи открија во американската библиотека на Конгресот бројни извештаи до претседателот Вилсон за ситуацијата и причините што довеле до Првата светска војна, како и за договорот од 1913 година меѓу Грција и Србија, потпишан во пресрет на Втората балканска војна.

Документите недвосмислено откриваат дека Бугарија е жртва на оваа војна, категоричен е Станев, кој е дел од оваа истражувачка мисија, заедно со неговиот помлад колега Тодор Рогошев.

Меѓу документите има и своевидна етничка карта на Македонија, со која американското истражување го утврди етничкото население на оваа територија.„Нема сомнеж дека во тој момент американските истражувачи пронашле многу Бугари и ниту еден етнички Македонец. Зборувајќи за Македонци, тие наоѓаат Македонци во географска смисла на зборот, на ист начин како што дедо ми добруџанец, но тој е Бугарин, бидејќи добруџанец се користи во географската смисла на зборот“, вели адвокатот Станев.

Сите извештаи кои се однесуваат на Бугарија и Балканот се скенирани и ќе започне нивното проучување, со споредба на фактите од други неутрални извори, како и нивно предавање на мешовитата бугарско-македонска историска комисија.

Претходна статија

Шолц: Тактиката на „изгорена земја“ нема да му помогне на Путин да победи во војната

Следна статија

Обезбедени се платите?! – Град Скопје: ЈСП продолжува со нормално функционирање

Најново од Вести