Рајското јаболко е диететски производ, нискокалорично и затоа може да биде одличен десерт или појадок за оние кои се на диета.
Рајското јаболко е богат извор на антиоксиданси. Содржи витамини А и Ц, како и голема количина на каротеноиди. На телото му се потребни антиоксиданти за да ги заштити клетките од оштетување на слободните радикали и скриените воспалителни реакции. Покрај тоа, овие активни супстанции се способни да го забават стареењето, да спречат појава на брчки и да ја заштитат кожата од штетните ефекти на ултравиолетовото зрачење.
Овошјето има корисен ефект врз работата на гастроинтестиналниот тракт, поради малата содржина на киселина, не ја иритира гастричната слузница и затоа е безбеден за луѓето со гастритис или чиреви. Но, луѓето со дијабетес треба да бидат повнимателни – и покрај ниската содржина на калории, јапонското јаболко содржи голема количина на шеќер.
Благодарение на бројот на корисни минерали што ги содржи, јапонското јаболко обезбедува превенција од кардиоваскуларни заболувања, ги зајакнува sидовите на крвните садови и го намалува ризикот од атеросклероза. Витаминот Ц и цинкот во овошјето го прават одличен имуностимуланс, што е особено важно за време на студената сезона.
Ако сте склони на надуеност, рајското јаболко ќе ви помогне да се справите со проблемот, бидејќи има диуретично дејство и содржи калиум и магнезиум, неопходни за правилниот воден и електролитен баланс на телото. Јапонското јаболко е диететски производ, содржи малку калории и затоа може да биде одличен десерт или појадок за оние кои следат диета. Но, бидете внимателни со количината – веќе ја спомнавме високата содржина на шеќер.
Постојат многу вкусни и здрави начини да го додадете јапонското јаболко во вашето мени – можете да го јадете свежо, да го додавате во разни салати, смути, па дури и да го ставате на тост. За да го направите ова, печете интегрален леб во рерна, исечете го јаболкото и додадете ги сите состојки што ви се допаѓаат – спанаќ (за да обезбедите двојно полнење на антиоксиданти) или, на пример, круша за да го претворите садот во вистински десерт.