КАМПАЊА ЗА ПОДИГНУВАЊЕ НА СВЕСТА ЗА РАКОТ НА ДОЈКА

Министерството за здравство заедно со Здружението за борба против ракот „Борка“ денеска со панел-дискусија ја започнува Кампањата за подигнување на свеста за ракот во земјата.

На панел-дискусијата, што ќе се одржи во Домот на АРМ – Струмица, ќе се зборува за ризиците, предизвиците, можните решенија и следните чекори и активности што ќе бидат преземени од Министерството за здравство за намалување на бројот на заболени од рак и за создавање здрава популација.

Меѓу другите говорници, најавено е и обраќање на министерот за здравство Венко Филипче.

Од Министерството за здравство соопштија дека целта на кампањата е активно вклучување на сите релеватни и засегнати страни во создавањето здрава популација, свесна за ризиците и предизвиците, држава со значително намален број на заболени од рак и секако, држава со значително зголемен број на излечени од рак.

– Доколку се открие ракот на дојка во ран стадиум, може успешно да се излекува, потенцираат од Министерството.