|

Канада надмина 40 милиони жители, речиси една четвртина не се Канаѓани

Канада ќе достигне рекордни 40,77 милиони жители во 2023 година, најмногу благодарение на привремената имиграција, но порастот на населението не помина без предизвици, пишува Ројтерс повикувајќи се на Канадскиот статистички уред.

Канада беше побогата за 1,27 милиони луѓе во 2023 година, што е за 3,2 отсто повеќе од претходната година, што е највисок годишен пораст од 1957 година, според податоците на Канадскиот статистички уред.

Приливот на имигранти, сепак, се обвинува за недостаток станови, а цените на куќите и становите се толку многу зголемени што достапноста падна на ниски гранки. Сето ова многу му наштети на премиерот Џастин Трудо, кој се соочува со пад на популарноста.

Растот на населението, исто така, го намали бруто домашниот производ (БДП) по глава на жител и придонесе за пад на продуктивноста, покажуваат бројките од последниот квартал. За ова особено предупредуваат економистите на Националната банка на Канада.

„Во 2023 година, 97,6 отсто од растот на населението во Канада се припишува на меѓународната имиграција (постојана и привремена), а само преостанатите 2,4 отсто потекнуваат од природниот прираст“, ​​се вели во извештајот на заводот за статистика.

„Ова е втора година по ред кога привремената имиграција поттикнува раст на населението и трета година по ред со нето зголемување на жителите без дозвола за постојан престој“, додаде Канадскиот статистички уред.

Канада во голема мера зависи од имиграцијата за да ја поттикне својата работна сила и економскиот раст. Во 2021 година, речиси четвртина од населението не е родено во Канада, што е највисока цифра меѓу земјите од групата Г7, се вели во извештајот на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ).

Во последниве месеци, либералната влада на Трудо се обидува да го спречи притисокот, донесувајќи мерки за ограничување на бројот на странски студенти и непостојани жители кои можат да влезат во земјата секоја година.

Се проценува дека на 1 јануари 2024 година, во Канада живееле 2.661.784 жители без постојана дозвола за престој. Од тој број, 2.332.886 имале работни дозволи и членови на семејството со кои живееле. Од нив 328.898 биле баратели на азил со или без студиска или работна дозвола.

Слични Објави