|

Канческа-Милевска тврди дека е невина за „Тендери“, судот ќе каже дали е така за две недели

Завршија завршните зборови за „Тендери“ каде обвинета е Елизабета Канческа-Милевска. Таа се изјасни како невина во судскиот процес кој се суди пет години. Нејзините бранители посочија дека таа не ја злоупотребила службената положба и овластување.

Пресудата за овој случај, Канческа-Милевска која е ексминистерка за култура ќе ја чуе на 12 мај. Процесот го успори и нарачаното супевештачење од страна на судот.

Овој случај се врати на повторно судење откако минатиот пат пред изрекување на пресудата, судија-поротник отиде во пензија.

Во случајот „Тендери“ покрај ексминистерката Канческа-Милевска, за злоупотреба на службената положба и овластувања се гонат уште две лица. Канческа-Милевска се товари дека ѝ наложила на фирмата „Бетон-Штип“ да изведува градежни работи на Музејот на ВМРО пред да се спроведе јавна набавка, а како основа бил искористен претходен тендер што го добила фирмата.

Слични Објави