КАРАКАЧАНОВ: ПРАШАЊЕТО Е ДАЛИ МАКЕДОНИЈА САКА ДА СТАНЕ ДЕЛ ОД ЕУ

//

Бугарија секогаш ја поддржувала Македонија на нејзиниот пат кон НАТО и ЕУ. Бугарија прва ја призна независноста на земјата. Прашањето е дали Македонија сака да биде во ЕУ. Ова го рече вицепремиерот Красимир Каракачанов во емисијата „Офанзива со Лубо Огњанов“ на Канал 3.

Бугарскиот вицепремиер и министер за одбрана потсети дека параметрите поставени од бугарска страна се јасни.

“Во Скопје, мора еднаш и засекогаш да признаат дека историјата до 1944 година е заедничка бугарска историја. Немаме споделена историја со нив. Договорот за соседството е многу јасен. Политичарите во Скопје гледаат дека Бугарија ги поддржува дури и кога водат антибугарска политика, тие замислуваат дека ќе биде исто и сега “, рече тој


“Тие имаат свои лаги со кои живеат и ја наметнуваат лажната историја на своите деца. Трикот нема да помине. Тие мислат дека некој ќе ја притисне Бугарија и ние ќе отстапиме. Тие имаат право да го нарекуваат својот јазик македонски, но немаат право да градат национален идентитет заснован на грди фалсификати “, рече лидерот на ВМРО.

Претходна статија

ВО РОВОТ Е ТЕМНО И НЕ СЕ ГЛЕДА БРАТОТ

Следна статија

ЌЕ ПРИФАТИМЕ КОМПРОМИС, ВЕТО ОД СОФИЈА НЕМА ДА ИМА?

Најново од Вести