Кој е д-р Милен Врабевски- филантропот со кауза за братски односи меѓу Бугарија и РС Македонија

//

Во последно време се почесто во медиумите се споменува името на бугарскиот бизнисмен, филантроп и мецена д-р Милен Врабевски. Кој е познатиот Бугарин, кој стои зад Фондацијата Бугарска меморија и зад бројни инвестиции за доброто на Република Северна Македонија, ќе дознаете од редовите што следат.

Доктор, бизнисмен, филантроп и мецена- Милен Врабевски.

Милен Врабевски е бугарски бизнисмен, филантроп и мецена.
Основач и претседател на Фондацијата „Бугарска меморија“. Сопственик и директор на “Comac Medical” – научноистражувачка организација за управување и контрола на проекти од областа на истражувањата и развојот во клиничката медицина. Компанијата развива научни проекти во 30 земји кои ги покриваат Европа, Азија и Америка. Сопственик е на образовниот комплекс „Цар Симеон Велики“ во кој спаѓаат приватната градинка „Росица“ и приватното училиште „Цар Симеон Велики“, Приватното средно училиште за природни науки и претприемништво „Асен Јорданов“ и Центарот за обука „Цар Симеон Велики“.
д-р Милен Врабевски е активно вклучен во каузи со добротворни цели во Бугарија за поддршка на иницијативите за афирмирање на националниот идентитет и вредностите на европското граѓанство. Од 2007 година, д-р Врабевски инвестира во сопствена програма за поддршка на семејства со репродуктивни проблеми, како и во иницијативи и кампањи посветени на борбата против демографската криза и зголемувањето на наталитетот во Бугарија. Тој е главен добротвор на фондацијата „Сакам бебе“, а благодарение на неговата финансиска поддршка се родиле 41 бугарско дете.

Д-р Врабевски ја добива наградата „Ангел на благодарноста“ од тимот на Фондацијата „Сакам бебе“

Под покровителство на д-р Врабевски се спроведува иницијативата „Големото семејство“ – кампања за поддршка на многудетни семејства. До денес, филантропот финансиски ги помага 12 многудетни семејства.

Иницијативата „Големото семејство“ под покровителство на д-р Врабевски

Д-р Милен Врабевски е иницијатор и добротвор на една од најголемите приватни инвестиции во образованието – „Патот до универзитетот“, која овозможува бесплатни кандидат-студентски часови за млади од целата држава. Вкупниот број на учесници во иницијативата (2010-2020) е 3883 млади луѓе. Бројот на учесници за 2019-2020 година е 434, а 87% од сите учесници во програмата се примени на универзитети во Бугарија и во странство.

Од 2007 година, д-р Милен Врабевски го финансира одржувањето на 5-дневни едукативни семинари двапати годишно како дел од долгорочните напори на неговата Фондација „Бугарска меморија“ за европска интеграција на бугарската дијаспора. Над 200 деца од бугарската дијаспора во Украина, Молдавија, Србија, Република Северна Македонија и Албанија, како и талентирани и деца од регионот на Западните Родопи и Тервел, пристигнуваат во Бугарија на форумот, кој ги поврзува овие млади луѓе со успешни личности и специјалисти од различни јавни и деловни сфери. Партнери на симболичните семинари се Претставништвото на Европската комисија во Бугарија, Фондацијата „Ханс Зајдел“, Општина Варна и Општина Софија.
Значаен дел од активностите на фондацијата добиле награди како што се Наградата за севкупна квалитетна имплементација на проектот „Младински форум за претприемништво и демографија“, по програмата Еразмус +, Клучна активност 3 „Поддршка за реформа во политиката“ 2017, Награда за севкупна квалитетна имплементација на проектот „Толеранцијата и солидарноста – средства за надминување на стереотипите кај младите“, програма Еразмус +, Клучна активност „Едукативна мобилност на граѓаните“, сектор „Млади“ 2018, Награда за севкупна квалитетна имплементација на проектот „Волонтерството – алатка за зголемување на вработувањето на младите преку развивање нови вештини“, програма Еразмус+, Клучна акција 1, Европски волонтерски сервис.

Семинарите на Фондацијата Бугарска меморија имаат главен фокус на претприемништвото, информатичката технологија, кибернетиката и развојот на клучните вештини кај младите луѓе во високотехнолошкиот 21 век.

Бизнисменот финансира и бројни спортски натпревари и иницијативи со млади од Бугарија, РС Македонија, Украина, Албанија, Молдавија и Србија.

Турнир во фудбал организиран од Фондацијата Бугарска меморија со учество на деца од источниот дел на Република Северна Македонија и Бугарија

Бизнисменот е добитник на десетици награди, меѓу кои „Европски граѓанин на годината“ (2013) и „Човек на годината“ (2019). Врабевски е член и на Глобалната иницијатива на поранешниот американски претседател Бил Клинтон.

Повеќе информации за наградите добиени од д-р Врабевски можете да најдете овде.

Претседателот на Европскиот парламент (2012-2017) Мартин Шулц му додели на д-р Врабевски наградата Европски граѓанин на годината во 2013 година.

Компанијата на Врабевски „Comac Medical“ ги доби најпрестижните сертификати за квалитет (ISO), меѓу кои и “Seal of Excellence” од Европската комисија. Благодарение на трите номинации за најиновативно претпријатие, организацијата на д-р Врабевски го доби и сертификатот „Excellence in innovation“. Comac Medical е и двократен добитник на наградата „Питагора“ во категоријата „Компанија со најмногу инвестиции во научна дејност и развој“ (2016 и 2020 година).

Фондација Бугарска меморија – приоритети и вредности

Фондацијата Бугарска меморија е основана за јавна корист во 2007 година со цел да се имплементира модерната идеја за национален идентитет во перспектива на европската припадност на Бугарија и еднаквоста во дијалогот меѓу културите. Фондацијата поддржува национално одговорни иницијативи во духот на демократските вредности на Обединета Европа – плурализам, толеранција, автономија и согласност.

Програмските приоритети на фондацијата се спроведуваат во пет главни насоки:

Иницијативи за градење економија на знаење, образовна и професионална реализација на младите во Бугарија и Европа

Иницијативи во областа на европската интеграција на младите од Бугарија, Србија, Северна Македонија, Албанија, Молдавија и Украина

Образовни иницијативи за интеграција, социјализација и европска перспектива на младите во Бугарија и бугарските заедници од историската дијаспора

Градење патриотизам кај младите, преку иницијативи за заштита на културното и историското наследство, дел од европската цивилизација

Иницијативи за борба против демографската криза и одржлив регионален развој во Бугарија и Европа.Во корист на братските односи меѓу Бугарија и Република Северна Македонија

Донациите и инвестициите на д-р Врабевски во Република Северна Македонија започнаа пред повеќе од 15 години.

Бугарскиот бизнисмен и филантроп уште во 2006 година се зафати со реставрација на бугарските воени гробишта кај Ново Село, Република Северна Македонија. Така, од напуштени гробишта, во последните 15 години ова спомен обележје го посетиле илјадници луѓе, кои решиле да им изразат почит на хероите. Секоја година на 6 мај, Фондацијата Бугарска меморија организира заеднички меморијални прослави во духот на добрососедскиот дијалог и солидарноста меѓу Бугарија и Република Северна Македонија во перспектива на заедничка европска иднина.

Воениот меморијал кај Ново село

Д-р Врабевски ги финансираше и градежните активности за изградба и реставрација на најголемиот православен храм во Република Северна Македонија „Св. Св. Кирил и Методиј“ во градот Делчево. За изградбата на храмот жителите на градот чекале две децении;

Реновираниот храм Св. Св. Кирил и Методиј“ во Делчево финансиран од д-р Врабевски

Во 2017 година д-р Врабевски се сретна со тогашниот претседател на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев во присуство на Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Струмички Наум. Тема на средбата биле конкретни предлози за зајакнување на добрососедските односи меѓу двете земји. Во 2018 година бевме сведоци на историски момент – со чартер лет д-р Врабевски лично го донесе Велигденскиот оган од Бугарија во Република Македонија во име на добрите односи меѓу двете земји.
„Ваквите активности градат братство во реална ситуација“, коментира тогаш Милен Врабевски.

Д-р Врабевски на средба со Зоран Заев во 2017 г.

Д-р Врабевски ја финансира историската средба на директори на училишта од двете страни на границата што се одржа во Банско во 2019 година.

Забелешка на уредникот: Ликовите на присутните директори се заматени за да се избегне нивен прогон во PCM

Во екот на пандемијата Ковид 19, во април 2020 година, претседателот на Фондацијата Бугарска меморија донираше лична заштитна опрема за лекарите од првите редови во Република Северна Македонија, наменета за подрачјето на градовите Струмица, Делчево и Свети Николе. Сите лекари беа обезбедени со маски, очила и комбинезони итн.;

Истата година, со финансирање на д-р Милен Врабевски, беа отворени кабинети по информатика во училишта во Република Северна Македонија. Со негови средства беа опремени и музичките простории во училиштата. Бизнисменот редовно обезбедува средства за лекување и рехабилитација на болни деца од Република Северна Македонија.
Во 2021 година, д-р Врабевски иницираше и финансираше отворање на два центри за вакцинација на граничните премини Златарево и Станке Лисичково, наменети за вакцинација на граѓаните на Република Северна Македонија. Потребата од двата центри за вакцинација дојде откако долго време граѓаните кои живеат на територијата на Република Северна Македонија немаа пристап до најпопуларните и најпосакуваните вакцини против Ковид-19. На двата пункта беа поставени илјадници вакцини.

Меѓу најголемите иницијативи на Фондацијата Бугарска меморија се годишните семинари на кои млади луѓе од Бугарија, Република Македонија, Албанија, Србија, Молдавија и Украина учат, творат, се забавуваат и заедно создаваат трајни пријателства.

Д-р Врабевски инвестираше и во програма за стипендирање талентирани млади луѓе од Република Северна Македонија. Таа година го финансираше и Детското ликовно студио Здружение „Свети Кирил и Методиј“, Битола. Потсетуваме дека Република Северна Македонија неодамна ја прекина државната субвенција на ателјето по нивната посета на Бугарија на покана на Фондацијата Бугарска меморија. Оваа лето уметниците сликаа во Пловдив и Софија, во план се нови посети на Бугарија и Брисел, повторно организирани и финансирани од д-р Врабевски. Домаќин на нивната посета на Брисел ќе биде европратеникот д-р Андреј Ковачев.

Д-р Врабевски во посета на Детското ликовно студио „Свети Кирил и Методиј“, Битола

Бугарскиот бизнисмен и филантроп е и најголемиот поддржувач на бугарските културни друштва во Република Македонија – „Иван Михајлов“, Битола и здружението „Цар Борис III“, Охрид. Нивната цел е да работат на културната и економска размена, елиминирањето на говорот на омраза и олеснувањето на европската интеграција на Република Северна Македонија.

Д-р Врабевски инвестира и во Албанија

Бизнисменот е познат и во Албанија по големите инвестиции таму, од кои некои се: Финансирање на изградба на водовод во селото Туминец, Албанија, благодарение на што две од деветте села во областа сега имаат 24-часовно снабдување со вода.

Врабевски во 2020 година купи противпожарно возило, амбулантно возило и теренско возило за потребите на општина Преспа, Албанија – од кои сите три моментално недостигаа во регионот. Денес, новите возила опслужуваат над 10.000 луѓе во областа, каде што луѓето живеат во екстремна сиромаштија по минатогодишниот разорен земјотрес во Албанија;

Донациите на Врабевски продолжуваат со доопремување на компјутерската канцеларија, учителската соба и библиотеката на училиштето во село Пустец, Албанија и донацијата на компјутери за полициската управа во Корча.

Д-р Врабевски прави големи донации во Молдавија, Украина и Србија како дел од неговата инвестициска програма.Претходна статија

Средба на претседателот Пендаровски со Мукхтар Тилеуберди, вицепремиер и МНР на Казахстан

Следна статија

Патник се соблекол гол и викал „УЧК“ во авион на летот Брисел-Скопје

Најново од Вести