Колев: Бог да ги прости Владо Панков и Спаска Митрова

//

Активистот за човековите права на Бугарите во РС Македонија, Петар Колев, преку објава им оддаде чест на првиот претседателот на првата бугарска организација во РС Македонија, Владимир Панков, и на Спаска Митрова, која стана позната со својата долгогодишна борба за нејзиното дете и проблемите што ја снајдоа од страна на националната власт во тоа време, поради нејзината бугарска самосвест.

Владимир Панков, претседател на првата бугарска организација во РС Македонија „Радко“

„Бог да го прости Владимир Панков, претседател на првата бугарска организација во Македонија „Радко“. Таа организација беше забранета и потоа регистрирана по одлука на Европскиот суд за човекови права.

Спаска Митрова со нејзината ќерка

Бог да ја прости Спаска Митрова, мајката маченица на бугарштината во Македонија. Ние нема на каде да отстапиме“, напиша Колев на социјалната мрежа facebook.

Претходна статија

МПО со протестно писмо до првите луѓе на државата Охајо, заради нивен проглас кој содржи невистинити наводи за емигрантите од географска Македонија во САД

Следна статија

Вработените во ЈСП денес на протест пред Влада

Најново од Вести

Историскиот музеј во Благоевград ќе претстави две монографии, за ВМРО и за улогата на активните жени во бугарските заедници во Македонија и Одринска Тракија

Во Регионалниот историски музеј – Благоевград денеска ќе бидат претставени две монографии на д-р Елена Александрова,