|

Комитет „Ген. Сава Муткуров“: Да се подигне споменик на жртвите од комунистичкиот режим во Велико Трново

Во Велико Трново треба да се изгради спомен обележје во спомен на жртвите од криминалниот комунистички режим. Одлуката за учество во овој потфат е донесена на генералното собрание на Здружението „Комитет „Ген. Сава Муткуров”, одржано пред неколку дена. На седницата на комитетот беше избран нов претседател – Венелин Иванов, примени се четири нови членови и се разговараше за програма со активности во 2023 година.

Наша желба е со наши средства собрани од донации на луѓе и организации сочувствителни на каузата, да изградиме споменик во просторот на постоечкиот крст на старите гробишта – парк „Дружба“ – на местото каде што биле масакрирани луѓе од Велико Трново и регионот. Целта ни е да го оживееме споменот на жртвите од криминалниот комунистички режим, а во нашиот потфат наидовме на поддршка од истомисленици – граѓани, историчари, наследници на репресираните по 09.09.1944 година итн., рече претседателот на здружението Венелин Иванов.

Стотици беа убиени без судење и казна, исчезнаа без трага, осудени на смрт, иселени, затворани во работни логори, лишени од имот, право на егзистенција, на образование и репресирани наши сограѓани. Тие се од сите општествени слоеви – градоначалници, адвокати, високи воени офицери, свештеници, службеници, претприемачи, трговци, интелектуалци, учители, лекари, уметници, работници. Многумина од нив се бореле во војните за национално обединување и долги години му служеле на општеството. Наградувани се со почести и ордени. Тие биле лидери во јавниот живот, донатори, поддржувачи на сиропиталишта, старечки домови, болници и училишта. Биле регенти, министри, градоначалници, пратеници, команданти на армии и гарнизони, поштенски работници, директори, додава Иванов.

Од Комитетот „Ген. Сава Муткуров“ се убедени дека невините жртви на мизантропскиот систем заслужуваат да имаат место каде достоинствено ќе им се оддава почит.
Концептот на споменикот „Октагонот на воскресението“, во чиј центар се наоѓа скулптурата „Распетие“, е симболиката на повторното раѓање и воскреснувањето на споменот на жртвите. Во христијанството, бројот 8 е поврзан со повторното раѓање, реставрација, воскресение. Затоа, предлогот е да се направи октагон со пречник од 8 метри, а на крајот од секој агол да се постават плочи со по осум имиња на жртви, а во средината скулптурата на Христовото распнување, нанесена 8 пати.

Во својот предлог Комитетот приложи и список со 64 од стотиците граѓани на Велико Трново и жители на регионот, убиени без судење и пресуда, исчезнати без трага, осудени на смрт и репресирани од режимот. Меѓу нив се градоначалниците Димитар Раев и Тодор Фартунов, високи воени офицери, министри и регенти како ген. Никола Михов, ген.-полковник. Атанас Стефанов, ген. м-р Рашко Атанасов, полковник Богдан Велизаров, ген. Никола Недев, доктори како д-р Трејман, уметници како Борис Денев и Александар Добринов, познати адвокати, фармацевти и др.
Предлогот за изградба на споменикот допрва треба да ги помине сите координативни и административни процедури предвидени во законот.

Комитетот „Сава Муткуров“ работи и на реализација на идејата во Пловдив да се постави биста-споменик на првиот бугарски генерал и патрон на здружението. Во 2023 година ќе продолжи традицијата на доделување награда во име на генералот на извонреден кадет роден во Велико Трново, дипломец на националниот воен универзитет „Васил Левски“, а по повод роденденот на генералот во декември ќе се одржи панел изложба во центарот на Велико Трново.Слични Објави