| |

КОСОВО ПРЕД ИЗБОРИ ОТКАКО УСТАВНИОТ СУД ПРЕСУДИ ДЕКА ПАРЛАМЕНТОТ ГЛАСАЛ НЕЗАКОНСКИ ЗА ВЛАДАТА

Највисокиот суд на Косово пресуди дека парламентарното гласање за избор на нова влада во јуни е неуставно, испраќајќи ја земјата на нови избори на национално ниво. Уставниот суд на Косово донесе одлука дека изборот на влада на премиерот Авдулах Хоти е незаконски, бидејќи еден член на парламентот кој гласаше за владата претходно одлежал затворска казна. Гласот на пратеникот Етем Арифи беше еден од 61 за владата на Хоти, која беше избрана од минималниот број пратеници во парламентот со 120 места.

Судот пресуди дека владата не добила доволно гласови и го повика претседателот на Косово да одреди датум за нови избори, кои мора да се одржат најдоцна во рок од 40 дена од денот на објавувањето. Актуелната влада може да продолжи да служи се додека парламентот не избере нова.Слични Објави