Костадиновска-Стојчевска: Од денеска се отвора вратата македонскиот јазик да стане еден од официјалните јазици на ЕУ

/

На овој историски ден за Северна Македонија, кога се одржа првата Меѓувладина конференција со ЕУ со што се отвора процесот за прием на земјава во европското семејство, започнува и едно ново поглавје за македонскиот јазик, порача министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска во Брисел.

– Јазикот кој се говори на сцените на македонските театри, кој се пее на концертните подиуми, на кој се пишуваат македонската проза и поезија, отсега па натаму не само што ќе биде заштитен туку ќе доживее и нова промоција, зашто допрва македонскиот збор ќе одекне во многу нови култури каде што досега многу малку допрел, истакна министерката.

Костадиновска-Стојчевска, како што соопшти Министерството за култура, посочила дека со почетокот на преговорите, јазикот, како темел на Македонците, се прецизира без никакви дополнувања и дообјаснувања. Со тоа се отвора вратата македонскиот јазик да стане еден од официјалните јазици на Европската Унија.– Задоволството на овој ден е огромно, кога по 17 години носење тешки, важни, патриотски одлуки Република Северна Македонија и сите нејзини граѓани, без разлика на нивната етничка, верска или каква било друга припадност, се на вистинската страна. Северна Македонија природно, вредносно и цивилизациски припаѓа во европското семејство. Нашето место е во Европската Унија. Ние досега многупати докажавме дека сме партнер од доверба на Европската Унија, вели министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска. 

Извор: zoom.mk

Претходна статија

Собранието го усвои Ребалансот на Буџетот за 2022 година

Следна статија

Бајден: САД ја поздравуваат ЕУ за унапредување на интеграцијата на Западен Балкан преку отворање на преговорите со Северна Македонија и Албанија

Најново од Вести