|

Ковачевски: Јакнењето на колективната одбрана ќе придонесе за безбедноста на нашите граѓани

Претседателот на Владата, Димитар Ковачевски, денеска, во Вилнус, на првиот ден од самитот на НАТО, учествува на првата сесија на Северноатлантскиот совет, што се одржуваат на ниво на шефови на држави и влади.

Во владината делегација што ја предводи премиерот Ковачевски се министерката за одбрана, Славјанка Петровска, и министерот за надворешни работи, Бујар Османи. На првата сесија зедоа учество 31 земјa членка на НАТО.

Во фокусот на агендата на првата сесија од самитот е зајакнувањето на колективната одбрана со регионални планови и постојана подготвеност за брзи одговори преку копно, вода и воздух. Политиката на одвраќање ќе биде пофокусирана, со надополнување на воените и одбранбените политики.

Една од главните теми на сесијата е продолжувањето на инвестициите во одбраната и новата заложба за инвестиции од одбраната, со договор тоа да биде најмалку од 2 % БДП, а во исто време најмалку 20 % да бидат наменети за модернизација.

Заложбата е потребна за да се зајакнат капацитетите за одбрана, вклучително и растечки сајбер и хибридни закани, но и да се справиме со други предизвици, како тероризмот или злоупотребата на нови технологии.

Слични Објави