Ковачевски се надева дека преку соработка во економијата и образованието, Бугарија ќе го тргне ветото

/

Премиерот Димитар Ковачевски се надева дека преку соработка во делот на економијата, бизнисот, образованието, Бугарија ќе го тргне ветото за отпочнување на преговорите со ЕУ. Тој се надева дека овие теми ќе надвладеат, пред историските прашања, кои засега се пречка за Македонија да ги отпочне преговорите.

„Мојата и намерата на Петков е да разговараме за иднината и проекти за подобар живот на граѓаните на двете држави. Ќе разговараме за теми во областа на образованието, евроинтеграциите на Северна Македонија, економијата. Во однос на историските прашања, тие треба да бидат дел од дебатата на историчарите, а довербата на граѓаните треба да се гради со подобар стандард за нив. Нашите позиции се кристално јасни, ние сме Република Северна Македонија, со засебен идентитет, говориме македонски јазик. Ние сме држава која кажала дека нема да се меша кај другите држави“, посочи Ковачевски.

Тој посочи дека главно е да се врати довербата меѓу граѓаните на двете држави.„Јас се надевам дека прво низ работа, бидејќи ние со Петков нема да потпишуваме договори во однос на тоа што треба да го сработиме, туку низ работа ќе ја вратиме довербата меѓу граѓаните. Тука зборуваме за соработка помеѓу бизнис секторот, ќе ги повикаме стопанските комори да соработуваат, како и универзитетите меѓу себе“, додаде Ковачевски.

Извор: Темите

Претходна статија

Бисера Костадиновска-Стојчевска ја презеде функцијата министерка за култура

Следна статија

Шаќири ја презеде од Царовска функцијата Министер за образование и наука

Најново од Вести