ЛАВРОВ: ПОСТИГНАТ Е ДОГОВОР ЗА ПРЕКИН НА ОГНОТ ВО НАГОРНО-КАРАБАХ

Шефот на руската дипломатија Сергеј Лавров соопшти дека е постигнат договор за прекин на огнот во Нагорно-Карабах, што денеска стапува во сила.

loading...

Прекинот беше договорен за време на трилатералните разговори во Москва на министрите за надворешни работи на Русија, Ерменија и Азербејџан,

Во официјалниот документ потпишан во Москва се наведува дека Ерменија и Азербејџан се недвосмислено согласни за хуманитарен прекин на огнот.

Договорено е исто така и да продолжат разговорите за траен прекин на огнот.

loading...


Преговорите во Москва, на кој учествуваа азербејџанскиот министер за надворешни работи Џејхун Бајрамов и шефот на ерменската дипломатија Зораб Мнацаканијан, траеја 10 часа.