| |

„Лекциите на Блага“ е бугарскиот предлог за наградата на Американската филмска академија „Оскар“

Филмот „Лекциите на Блага“ е бугарскиот предлог за наградата „Оскар“. Ова го соопшти Националниот филмски центар (НФЦ) по состанокот на комисијата за избор на бугарска номинација за учество на конкурсот за меѓународен игран филм при доделување на 96-тите награди на Американската филмска академија.

Комисијата е составена од Људмила Дјакова – претседателка и членови Зорница Софија, проф. Емилија Стоева, д-р Дејан Статулов и Христо Христозов.

Кога пензионираната и неодамна останата како вдовица учителката Блага ќе стане жртва на телефонска измама, таа останува без својата заштеда и без пари за погребот на нејзиниот покоен сопруг. Нејзиниот живот и се превртува наопаку, таа сфаќа дека нема начин да си ги врати парите додека не добие примамлива, но сомнителна понуда за работа. Некогашната строга и чесна жена, полека почнува да ги прекршува сите нејзини принципи.

На меѓународниот филмски фестивал во Карлови Вари, „Лекциите на Блага“ ја доби главната награда Кристален глобус за најдобар филм, награда за најдобра женска улога и е доделена на Ели Скорчева од екуменското жири за поддршка на христијанските и моралните вредности.

Филмот е во официјалната натпреварувачка програма на IFF Thessaloniki 2023 – Balkan Survey.

Стефан Командарев е режисер, продуцент и сценарист, автор на наградувани играни филмови – „Во кругот“ (2019 година, премиера на меѓународниот филмски фестивал во Сараево, добитник на 8 награди), „Насоки“ (2017 година, премиера на „Специјален Поглед“ – Филмски фестивал во Кан, добитник на 12 награди на меѓународни фестивали), „Судница“ (2014, со 12 награди, меѓу кои и „Златна роза“ 2014 година), „Светот е голем и спасот демне насекаде“ (2008 година, на кратка листа за Оскар за странски јазици, добитник на 35 меѓународни награди). Автор е и на седум значајни и наградувани документарни филмови. Тој е член на Европската филмска академија.

Како што напиша БТА, „Лекциите на Блага“ на екранот ја враќа актерката Ели Скорчева, во главната улога. Ова е нејзино прво филмско појавување по 30 години. Покрај неа, учествуваат Стефан Денољубов, Асен Блатечки, Иван Брнев, Ирини Жамбонас, Розалија Абгарјан, Ивајло Христов, Герасим Георгиев-Геро.Слични Објави