ЛЕСЕН ТЕСТ ЗА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛЕГЕНЦИЈА

//

Познатиот американски психолог Даниел Голман верува дека луѓето со висока емоционална интелигенција (EQ) постигнуваат повеќе успех во животот отколку луѓето со висок IQ. Луѓето со висока емоционална интелигенција имаат посреќен живот и полесно се прилагодуваат на различни ситуации. За да проверите дали имате висока емоционална интелигенција, направете го овој тест со 10 прашања. Запомнете да ги зачувате или да ги запамтите вашите одговори.

На оваа фотографија Вивиан изгледа:
1. Ранета и повредена

2. Возбудена и благодарна

Мажот е:
1. Збунет
2. Изненаден

Аманда е:
1. Згрозена
2. Изненадена и исплашена

Вашиот пријател ве изневерил. Каква е вашата реакција:

5. Возачот на автобусот бил  груб со вас и ве навредил. Вашата реакција:6. Одите на прошетка со децата, но едното од нив почнува да плаче, бидејќи никој не сака да си игра со него. Вашата реакција:

7. Вашата колешка се облека на чуден начин. Вашата реакција:

8. Вашиот сопруг ви ветил дека ќе дојде дома на време, но задоцнил, и тој не бил дома додека вие сте биле сами со детето цел ден. Тој објаснува дека имал многу работа и со тоа вашето незадоволство уште повеќе расте. Што се случува по враќањето:

9. Сте почнале нова работа како раководител на оддел или водач на тимот, но немате претходно искуство на оваа позиција. Поминале два месеци но вашата работа нема напредок. Што ќе направите:
1. Сфаќате дека оваа работа не е за вас. Ќе почекате уште два месеци за да видите дали ситуацијата ќе се подобри, и ако не се подобри ќе напуштите и ќе почнете да барате нова работа.
2. Се обидувате да ја анализирате ситуацијата и да ја пронајдете причината за вашиот неуспех. Ќе се обидете да ги подобрите вашите вештини. Исто така, ќе го промените вашиот став за да бидете  подобри.

10. Вашата другарка ве замолува да го излажете нејзиниот дечко дека сте биле заедно минатата вечер. Се согласувате и лажете. Како се чувствувате?
1. Се чувствувате виновно ама ништо страшно и опасно.
2. Од една страна таа е ваша другарка и морате да ја поддржите. Од друга страна, се срамите од такви одвратни лаги.

Резултати:
Ако повеќето од вашите одговори се под број 1, ќе мора да поработите на вашата емоционална интелигенција, бидејќи не секогаш ги разбирате емоциите на другите. Исто така треба да научите да ги контролирате сопствените емоции, за да не реагирате премногу насилно. Ако работите на вашиот EQ, ќе видите дека вашиот живот ќе се подобри и ќе најдете нови можности за развој. Ако повеќето од вашите одговори се под број 2 вие сте среќни! Имате висока емоционална интелигенција. Време е да се освоите нови врвови!

 

Претходна статија

ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА „ПАНКОТ НЕ Е МРТОВ“ – ВО КОЧАНИ ГОСТУВААТ КОСМАЧ И БРЕЦЕЉ

Следна статија

АМБАСАДОРКА НА ЈАПОНИЈА, КЕИКО ХАНЕДА ВО ПОСЕТА НА ШТИП

Најново од Истакнато