| |

ЛОКВЕНЕЦ: НЕ Е МАЛ БРОЈОТ НА КОМПАНИИ КОИ СЕ ЗАИНТЕРЕСИРАНИ ЗА ИЗГРАДБАТА НА ПРУГАТА КОН БУГАРИЈА

Не е мал бројот на компании кои се заинтересирани за проектот за изградба на првите две фази на железничката пруга до Бугарија.

Фазата на претквалификација за овој проект беше отворена на 5 јануари и завршува на 15 февруари во 10 часот. Тогаш ќе стане јасно колку компании изразиле интерес да учествуваат на тендерот, со што ќе се утврди компанијата што ќе ги гради делниците Куманово-Белјаковце и Белјаковце-Крива Паланка. Ова во интервју за МИА го изјави директорот на претпријатието за железничка инфраструктура на Македонија, Хари Локвенец, пренесува БГНЕС.

Тој очекува да има краток список на потенцијални изведувачи до крајот на февруари, проследено со објавување на тендерот и старт на теренската работа на почетокот на втората половина на годината.

Според Локвенец, компаниите кои досега покажале интерес за учество во овој проект не се малку, што е од исклучително значење. Намерата е да се изберат најдобрите од што е можно повеќе компании и конечно да се заврши овој проект и да се изгради врска со Црното Море, по што спроведувањето ќе продолжи со изградба на врската со Јадранското Море преку западниот дел на Коридор № 8.

Досега се завршени 54% од градежните активности во првата фаза. Обезбедени се средства за двете фази на изградба на пругата преку Европската банка за обнова и развој. Обезбедени се 68 милиони евра грантови за вториот дел од проектот. Програмата ИПА 2 обезбедува грант од 60 милиони евра, што треба да започне да се троши што е можно поскоро.

Што се однесува до соработката со Бугарските железници, формирана е заедничка работна група на техничко ниво, но поради коронарна криза, интензивната работа сè уште не е започната. Постојат билатерални контакти меѓу директорите на железничката инфраструктура на двете земји.

Слични Објави