ЛУВР ОДБЕЛЕЖУВА 500 ГОДИНИ ОД СМРТТА НА ЛЕОНАРДО ДА ВИНЧИ

Парискиот музеј Лувр денеска отвора изложба посветена на 500-годишнината од смртта на славниот сликар Леонардо да Винчи. На неа ќе се најдат дела на уметникот од самиот трезор на музејот, но и од други институции ширум светот.

Изложбата ќе опфати околу 160 негови дела – слики, десетина научни трудови и нацрти, како и слики на други уметници од неговото опкружување.

Посетителите ќе можат да уживаат и во виртуелен приказ посветен на „Мона Лиза“ – можеби најпознатото дело на Да Винчи, коешто се наоѓа во редовната постава на парискиот музеј.Изложбата ќе трае до 24 февруари следната година. Лувр до понеделникот имаше продадено 220.000 влезници.

Претходна статија

АНА ВИТАНОВА-РИНГАЧЕВА И СТЕФАН МАРКОВСКИ ДОБИТНИЦИ НА НАГРАДАТА „ГОРАН БУЈИЌ“ НА ХРВАТСКОТО КНИЖЕВНО ДРУШТВО

Следна статија

ЕДЕН ОД НАЈДОБРИТЕ ЧЕЛИСТИ – НИКОЛАС АЛШТЕД ВО ФИЛХАРМОНИЈА

Најново од Култура