МАНАСТИРОТ „СВ ТРОИЦА“ С. СКАЧКОВЦЕ-МАКЕДОНСКАТА ОАЗА НА МИРОТ

/

На високо и место со блага и умерена стрмност, прегрнато од зимзелени и листопадни дрвја се наоѓа манастирот „Света Троица“ во с. Скачковце, Куманово. Патот кој води до манастирот е реконструиран и во добра состојба, што го олеснува пристигнувањето на посакуваната дестинација.

Кумановското село Скачковце во кое се наоѓа манастирот „Света Троица“ е одалечено 15 км кон јужната страна на Куманово. Според последниот попис во 2002 година, во Скачковце живеат околу 160 жители, а куќите и објектите за домување се во одржана и добра состојба што укажува на тоа дека во ова село има живот и заедница. Жителите главно се занимаваат со полјоделство и сточарство, а во падините на с. Скачковце се наоѓа поле засадено со пченица, јачмен, пченка и други култури.

Патот до с. Скачковце

Пред да стигнете до с. Скачковце, од каде продолжува патот кон манаестирот св. Троица, треба да извозите 15 км од центарот на Куманово до манастриот. Првично се движите кон патот што води од Куманово кон св. Николе. Овој пат е неодамна реконстриран и се наоѓа во добра состојба, што ќе ви овозможи непречено движење и брзо стигнување до манастирот. Движејќи се низ патот Куманово – св. Николе, прво ќе ги поминете – Искрин мост, и делниците што водат кон с. Шупли Камен, с. Зубовце, с. Орашац, а по 13,5 км. ќе наидете и на знак кој ја обележува делницата кон с. Скачковце.

Откако ќе свртите десно, согласно насоките од знакот, па до врвот на ридот каде што се наоѓа манастирот св. Троица, треба да поминете вкупно уште 1,5 км.

Делница кај с. Скачковце, ознака на магистрален пат (стар пат) Куманово – св. Николе

Додека да стигнете до селскиот пат, нема да забележите ништо друго освен патнички и товарни возила кои се движат низ магистралниот пат и можеби по некој велосипедист, сам или во мала група. Околу магистралниот пат, се наѕира прекрасна природа, бујна шума, зелено поле, а на места и по некој рибар сместен на брегот од реката Пчиња.По скршнувањето од магистралниот пат и влегување во селскиот пат во Скачковце, ќе забележите комплекс од куќи и објекти предвидени за одгледување на добиток, растителни култури и селски амбари. Околу секоја куќа се наоѓа комплекс од објекти за добиток и амбари, што укажува на тоа дека главната дејност на жителите е токму сточарството и полјоделството.

На центарот од селото се наоѓа раскрсница, од десната страна шечма со пивка вода и селска задруга, а од левата страна мини паркче за деца и патот кој ќе ве однесе до манастирот св. Троица сместен во ридот.

(Целиот материјал прочитајте го на www.mojzbor.mk)

Претходна статија

ВО БИХ СЕ ПОЈАВИ СМРТОНОСНО БЕСНИЛО

Следна статија

СЕВЕРНА КОРЕЈА: САД ТРЕБА ДА ЈА ДРЖАТ УСТАТА ЗАТВОРЕНА ДОКОЛКУ САКААТ УСПЕШНИ ИЗБОРИ

Најново од Истакнато

Кога идентитетот е бетон

Пишува: Ѓорѓи Трендафилов Вчерашниот фудбалски натпревар меѓу Северна Македонија и Бугарија е одличен настан за крај