Колев: Кога одринци се кренаа заедно со нас Македонците во битката за слобода и човекови права!

//

Fаcebook статус на Петар Колев

Известувањето за објавувањето на востанието во Македонија го натерало главното командно борбено тело да одржи итен состанок на крајот на јули во планинскиот предел „Гoлемо Кокорафи“ кај селото Цикнихор, Бунархисарско, на кој било одлучено дека востанието во Одринско ќе се крене во ноќта на 5 против 6 август (18 наспроти 19 нов стил) 1903 година, т.е. на празникот Преображение.
За овие денови Георги Николов напишал: „5 август 1903. На денешен ден војводите го пречекуваат утрото на врвовите на планината Странџа. Михаил Герџиков и Димитар Халачев – на врвот „Китка“, Лазо Лазов – на врвот „Свети Илија“, Георги Кондолов – на височината „Радославци“, Стамат Икономов, Стојан Петров и Димитар Ташев – на „Махиада“, Костадин Калаиџиев – на „Караман Баир“, Стојан Камилски – на врвот „Циганка“, Лазар Маџаров, Јанко Стојанов и Коста Тенишев – на врвот„Марковец“. Сите се на врвовите, од каде се гледа врвот Китка. Тоа е местото каде што треба да се фрли првата бомба за да се даде почетен сигнал“.

Сепак, има изненадување. Неочекувано, со почетокот на самракот, погледите на сите се свртени на југ кон полските села, каде што пламнуваат еден по друг огнови. Таму водач е Јани Попов, кој откако ќе добие информација за предавство, делува превентивно – испраќа курири, ги собира четите, ги казнува предавниците и им ги запалува куќите. Така започнува востанието. Странџа е освоена за само два дена. Постепено, на позадината на оваа национална еуфорија, една по друга пристигнуваа вознемирувачки вести до главното тело сместено на врвот „Циганка“. Во Малко Трново е испратено засилување, градот е блокиран. Од Едрене добиле информации за мобилизација на првиот, вториот и третиот турски корпус.

Таканаречената Странџанска Република траела само дваесет дена. Биле водени 289 битки со учество на 26.000 востаници. Загинале 994 борци, биле изгорени над 200 села. Запалени се 12.440 куќи, а убиени се околу 4.700 цивили, а силувани 3.122 жени. По востанието, повеќе од 30.000 Бугари станале бежанци.

Претходна статија

Македонски Бугарин од Битола со прашање до Весна Бендевска: Каде бевте кога ме избркаа од работа како куче, а сега трчате во нашиот клуб „Иван Михајлов“

Следна статија

Преображение е ден за смирение и благодарност пред подвигот на тракијските револуционери

Најново од Ваш став

Денот на булките

Facebook статус на Никица Корубин Деновиве во Велика Британија се сеќаваат на жртвите од Првата светска