|

Маричиќ – Сарацин: Членството во ЕУ е извесно и не треба да се губат време и оваа шанса

Вицепремиерот за европски прашања, Бојан Маричиќ, оствари средба со Мануел Сарацин, специјален претставник на Сојузна Република Германија за Западен Балкан, на која беше разговарано за пристапните преговори, уставните измени, реформите и извесноста на европската перспектива за регионот.

Докажаниот пријател на Северна Македонија и наш поддржувач за напредокот кон ЕУ, Мануел Сарацин, на состанокот јасно укажа дека членството во ЕУ е извесно и дека не треба да се губат време и оваа шанса. Во таа насока Сарацин додаде дека активна е дебата во Европската Унија за идното проширување, која треба во следните месеци да даде конкретен план и временска рамка и порача дека треба бргу да се движиме кога станува збор за следниот чекор во процесот на преговорите и фаќање на брзата лента со земјите кандидатки што веќе преговараат.

Маричиќ рече Владата е целосно посветена на задржување на Северна Македонија на европскиот пат посочувајќи дека како држава имаме направено многу кога е во прашање патот кон ЕУ, но и дека клучниот период допрва доаѓа.

„Kако Влада фокусот го држиме на успешно завршување на обврските и ново приближување кон ЕУ, со цел да направиме уште повеќе во делот на реформи и со поголема брзина да влеземе во клучните години за европеизацијата на македонското општество“, рече Маричиќ на средбата.

На средбата уште еднаш беше потврдено дека Сојузна Република Германија останува посветена на европската перспектива на регионот и дека нејзината заложба е да останеме активни во пристапниот процес и без понатамошни компликации и одолжувања, ефикасно да ги завршиме преговорите со ЕУ.

Маричиќ се заблагодари што Германија е наш политички и економски партнер, како и сојузник во исполнувањето на реформската агенда и на стратешките цели.

Слични Објави