МИЛАН ЗВЕР: ЛАГАТА Е ТЕМЕЛОТ НА ИНСТИТУТОТ IFIMES

//

Наводите на словенечкиот институт IFIMES се темелат на лаги, тие се клеветнички и целосно идеолошки. Владата во Љубљана нема никаква врска со овој институт. Останува да се види зошто некои словенечки државни компании ги користат парите на даночните обврзници за финансирање на институтот. Словенија не се справи успешно со прашањето за државната безбедност на Југославија уште од времето на Тито – УДБА. Според експертите, старата УДБА ги уништи 90% од своите архиви кон крајот на 80-тите години на минатиот век. Затоа, никој не одговараше и поради тоа луѓето во овој круг сè уште имаат огромно влијание. Претпоставуваме дека дел од архивата на тајната политичка полиција остана во Белград.

Вели во интервју за БГНЕС словенечкиот европратеник, заменик претседател на Демократската партија и поранешен министер Милан Звер по повод клеветничката кампања на т.н. Институт ИФИМЕС, кој ги дефинираше „Бугарија и Германија како земји што ја мафијотизираат ЕУ и го сакаат нацизмот“.

БГНЕС: Како дел од Европската народна партија (ЕПП), како би ги коментирале тврдењата на Меѓународниот институт за блискоисточни и балкански студии (ИФИМЕС) против Бугарија дека таа „сепак е фашистичка држава“, Борисов и Меркел се „покровители на балканската мафија во ЕУ “, а коалицијата Христијан-демократска унија / Христијан-социјална унија (ЦДУ / ЦСУ) се„ соучесници во криминалот “и„ тајно негуваат симпатии “кон нацистичката идеологија?

Милан Звер: Ова се сериозни обвинувања недостојни за ваква авторитетна институција. Ова е клеветнички дискурс проткаен со јасна идеолошка верба. Бугарската влада, владата на Борисов, е нападната само затоа што не е левичарска. Истата е демократски избрана и е вклучен во работата на Европската народна партија. Во Европскиот парламент, ние многу ја цениме работата на членовите на ГЕРБ. Јасно е дека тие имаат блиски врски со ЦДУ, која во пракса функционира како водечка партија на ЕПП. Претпоставувам дека само IFIMES може да објасни каде нашле паралели со нацизмот и мафијата. Нивните наводи се целосно изградени на лаги.

БГНЕС: Како ги оценувате активностите на ИФИМЕС во Словенија, нејзините почесни претседатели Будимир Лончар и Стипе Месиќ (двајцата неодамна се дистанцираа од Институтот) и неговите директори Бечировиќ и Алиаф?

Премиерот Зоран Заев со Зијад Беќировиќ и Бахтијар Алјаф

Милан Звер: Ќе ми биде тешко да ги оценам активностите на Лончар и Месиќ, двајцата југословенски политичари од ИФИМЕС. Јас дури и не ги следам активностите на IFIMES доволно добро за да можам точно и сеопфатно да ги проценам. Она што го знам, сепак, е дека тие во своите анализи не ја кријат својата левичарска политичка позадина. Тие дејствуваат од оваа позиција и добро е познато кон кого се насочени овие напади. Затоа, според мене, тие не се објективни. Последниот напад врз Бугарија само ја потврди мојата проценка.

БГНЕС: Според веб-страницата ИФИМЕС, институтот се финансира преку донации или консултантски договори со словенечки државни компании како што се: Eles, Holding slovenske elektrane, Elektro energija, Geoplin, GEN group, Posta Slovenije, пристаништето Копер, Termoelektrana toplarna Ljubljana. Како би ги коментирале овие финансиски врски помеѓу IFIMES и државните компании, особено во светло на гореспоменатите обвинувања изнесени во публикацијата на IFIMES против други земји? Дали словенечката влада е свесна за нив и за тврдењата и публикациите на ИФИМЕС, соодветно?

Милан Звер: IFIMES е приватна компанија со која сегашната словенечка влада, предводена од Јанез Јанша, нема врски, нема договори и сл. Го проверив тоа. Сепак, изненаден сум што толку моќни економски компании, како што споменавте, соработуваат со нив. Владата е косопственик на овие компании, но прашање е колку може да влијае на ваквите одлуки.Во секој случај, сегашната словенечка влада, колку што можам да зборувам во нејзино име, не се согласува со ваквите ставови на IFIMES. Токму спротивното. Во секој случај, би било добро внимателно да се анализира каде управата на овие компании ги троши парите на даночните обврзници.

БГНЕС: Како вашата земја успеа да ги открие архивите на поранешната југословенска комунистичка тајна служба (УДБА).

Милан Звер: Словенија не го реши успешно прашањето за архивите. Според експертите, старата УДБА уништи 90% од своите архиви кон крајот на 80-тите години на минатиот век. Многу работи се избришани. Затоа, никој не одговараше, а луѓето во овој круг сè уште имаат огромно влијание. Претпоставуваме дека дел од архивите на тајната политичка полиција останаа во Белград. Затоа, јас и мојот колега европратеник Андреј Ковачев побаравме архивите во Белград да бидат достапни на јавноста уште пред неколку години.

БГНЕС: Пред неколку години, Европскиот парламент ги прогласи поранешните комунистички режими во Источна Европа за криминални. Дали има сличен став кон комунистичкиот период во Словенија? Дали сметате дека е нормално дека сè уште има улици именувани по Тито или други комунистички активисти?

Милан Звер: Словенија не се снајде најдобро со својата кратка историја како независна држава. Со право забележавте дека има огромен број споменици во спомен на оние кои се одговорни за масовни убиства или други драстични повреди на човековите права и основни слободи. Во малата Словенија, се пронајдени повеќе од 600 масовни гробници, во кои биле убивани и фрлани не само Словенците, туку и многу луѓе од други националности. Десничарските влади се обидуваат да ја поделат правдата, додека левичарските влади прават се за да го задржат статус квото и силно да се спротивстават на националното помирување.

Се наоѓаме во чудна ситуација кога жртвите и оние кои сакаат да ги поправат неправдите создадени во тоталитарниот систем молат за помирување. Направивме премалку во областа на образованието. Дури пред само 15 години во словенечките учебници можевте да видите дека концептите на Тито за социјализмот се позитивно наелектризирани, тие се претставени во позитивно светло. Ние сакаме да напредуваме културно, да го замениме таканаречениот „застарен начин на размислување“ и да го замениме со демократски модели и вредности кои припаѓаат на нашето културно наследство. Но, ова не може да се постигне брзо, особено ако силите што не’ влечат назад се финансиски силни и се поддржувани од медиумите каков што е случајот во Словенија.

Претходна статија

АМБАСАДОРОТ АНГЕЛОВ: САМО ВРАЌАЊЕТО НА ДОВЕРБАТА МЕЃУ СКОПЈЕ И СОФИЈА ЌЕ ЈА НАМАЛИ АНТИ-БУГАРСКАТА КАМПАЊА ВО РС МАКЕДОНИЈА

Следна статија

ЗАХАРИЕВА: МНР НА БУГАРИЈА СЕ ОГРАДУВА ОД СПОТОТ НА ЏАМБАСКИ, ВЛАДАТА РС МАКЕДОНИЈА ДА СЕ ОГРАДИ ОД СКАНДАЛОЗНИТЕ МАТЕРИЈАЛИ НА IFIMES

Најново од Интервју