Милков: Бугарија е ЕУ и додека РС Македонија преговара со ЕУ, преговара и со Бугарија, нашите барања се во преговарачката рамка

//

Бугарија е Европската Унија. Додека преговара со ЕУ, РС Македонија преговара со Бугарија. Ова го изјави министерот за надворешни работи на Бугарија Николај Милков, јавува БГНЕС.

„Не сакам да го коментирам тоа што се дозна од медиумите, тоа што го кажал Стево Пендаровски, бидејќи не треба да ги коментирам ниту медиумите. Сакам да дадам некои принципиелни коментари за системските прашања во односите. Се надеваме дека законот и извршните органи во РСМ ќе ја гарантираат безбедноста во државата, вклучително и луѓето со бугарско етничко потекло таму,“, рече Милков во врска со изјавата македонскиот претседател дека нема да преговара со Бугарија за историски прашања и нема да ја посети Бугарија, ако е поканет да разговара на слични теми.

„Преку медиумите дојдовме до заклучок дека РСМ нема да преговара со Бугарија, туку ќе преговара со ЕУ. За жал, можеби овој дефект го имаме неодамна, но Бугарија е ЕУ. Кога преговараат со ЕУ, преговараат со Бугарија Нашите барања се вклучени во нацрт-рамката за преговори, а Бугарија во секоја фаза има можност да има свое мислење за тоа како се спроведува оваа преговарачка рамка“, нагласи Милков.

Николај Милков појасни дека не се преговара за историја, бидејќи работите се оставени во рацете на комисиите. Тие мора да утврдат кои се историските факти и историските вистини.

Тој посочи дека дипломатијата е покомплицирана од фудбалската игра, во дипломатијата може да има две победнички страни и дека токму тоа е стремежот.„За жал, во дипломатијата, за разлика од фудбалот, може да има и две поразени страни и ние не треба да бидеме таму. Тоа се работите што треба да ги разберат оние што зборуваат. Многу би ми било жал доколку претседателот Пендаровски искажал вакви мислења, бидејќи ова доаѓа еден ден откако тој беше тука и претседателот Радев направи се што беше можно преку ЕК да помогнеме со некакво финансирање, за да можеме да го задоволиме барањето на РС Македонија за евтина струја што ја бараат од нас. Претседателот Радев цел ден преговараше, одржа 6 состаноци во еден ден, ден и половина во врска со решавањето на ова прашање и за нив“, рече Николај Милков.

За бугарскиот клуб „Цар Борис III“ кој треба да се отвори во Охрид, тој го рече следново: Добро е реакциите да бидат премерени, добро е да се биде ладнокрвен, да се размислува пред да се зборува и да се решаваат работите прагматично, нешто што е предвидено во нашиот договор за добрососедство.

Претходна статија

Европскиот парламент ќе расправа за пристапувањето на Бугарија и Романија кон Шенген зоната

Следна статија

(Фото) Св Кирил и Методиј се славјано-болгарски просветители

Најново од Вести