(Фото) Св Кирил и Методиј се славјано-болгарски просветители

///

Светите браќа Кирил и Методиј нацртани на икона како „Славјано-болгарски просветители“. Иконата чија фотографија ни ја испрати наш читател се наоѓа во манастирот „Свети Јоаким Осоговски“ во близина на Крива Паланка.

Од дворот на манастирот, нашиот читател ни испрати и фотографија од надгробната плоча на вечното почивалиште на игумените на манастирот архимандрит Кесариј и јеромонах Иларион исто така напишана на старата правописна норма на бугарскиот јазик.

Претходна статија

Милков: Бугарија е ЕУ и додека РС Македонија преговара со ЕУ, преговара и со Бугарија, нашите барања се во преговарачката рамка

Следна статија

Мyзеите на Струмица и Петрич во Бугарија со најава за заеднички проекти и соработка во новиот програмски период

Најново од Вести