| |

Младенов: Белград го наметнува српскиот свет преку проектот „Отворен Балкан“

Србија го користи „Отворениот Балкан“ за да го поттикне својот проект „Српски свет“. Носталгијата за поранешна Југославија сè уште постои во Белград. Тие ги користат сите можни алатки за да влијаат на своите соседи.

Ова го изјави Драгомир Младенов во студиото на БГНЕС English News со Тања Благоева.

Главниот адут на руската геополитичка стратегија овде на Балканот се заснова на енергенсите. Затоа, многу е важно да ја отстраниме колку што можеме нашата зависност од тоа.

Во Западен Балкан видовме многу проекти во последните години, на пример проектот „Отворен Балкан“. Ако го отвориме Google, ќе прочитаме за овој проект дека е поддржан од Русија, ЕУ и САД. Но, ако навлеземе подлабоко во работите, ќе видиме дека овде главна фигура е американскиот пратеник за Западен Балкан, Габриел Ескобар. Она што тој го вели, сепак, е дека САД целосно го поддржуваат проектот Отворен Балкан, но само ако тоа е чисто економски проект.

Од сите балкански земји, само три се учесници во проектот. А меѓу овие три земји, лидери во проектот се Србија и Албанија. Според тврдењата, неофицијално се разбира, Албанија го користи проектот по линијата на својата идеја за „Голема Албанија“, а Србија го користи за економска моќ што и е потребна за да го поттикне својот проект „Српски свет“. Од реториката на Белград е јасно дека целта на овој проект не е само економска.

Носталгија за поранешна Југославија сè уште постои во Белград. Тие ги користат сите можни алатки за да извршат влијание, бидејќи според нивната реторика, каде што има Срби, таму е и Србија.

Ставот на Бугарија е да покаже поддршка само во економската соработка и во однос на нивната интеграција на патот кон ЕУ.

На првиот настан на YEPP на кој присуствував во 2018 година во Белград, се сретнав со српскиот претседател Александар Вучиќ и го прашав за Бугарите во Босилеград. Ова беше големо изненадување за него, бидејќи средбата беше на европско ниво, со млади Европејци и не очекуваше остри прашања.

Младите политичари како мене треба да ги користат сите дипломатски канали во ЕУ или преку американските партнери за да информираат за ситуацијата. Затоа што сега, во контекст на војната во Украина и тензиите околу Тајван, дипломатите и аналитичарите ширум светот едноставно немаат физичко време да ги разгледаат сите проблеми. Затоа треба да разговараме со нашите европски партнери за да разберат дека имаме проблеми. Разговори и користење на дипломатските канали – тоа треба да бидат нашите постапки.Слични Објави