|

МНР ги зголемува капацитетите на конзуларните претставништва во Берн, Бон, Берлин и Минхен

Поради зголемен прилив на барања за издавање на документи кои пристигаат во Дипломатско конзуларните претставништва на Република Северна Македонија, министерството за надворешни работи најави дека ќе се воведе двосменско работење во неколку европски градови.

„Во оваа прва група, според бројот на апликации, почнуваме со двосменско работење во Берн, Бон, Берлин и Минхен. Како ќе се појават потреби така ќе пристапиме кон зголемување на капацитетите и на други ДКП“, изјави министерот за надворешни работи Бујар Османи на денешната прес-конференција

Ова е прв пат нашите конзуларни претставништва да работат во две смени сè со цел да се излезе во пресрет на граѓаните поради обврската да се променат личните документи до февруари 2024 година, истакна Османи.

„Знаете дека повеќе немаме мобилни станици, но поради обврската за промена на документите почнаа да се создаваат огромни гужви што не беше во ред за граѓаните кои имаат потреба од нивните документи. Затоа се одлучивме да ги зголемиме капацитетите физички со испраќање на дополнителни службеници од МНР во Дипломатско конзуларните претставништва“, рече Османи.

Како што најави министерот, се разгледува можноста за воведување на двосменско работење и во амбасадата во Лондон.Слични Објави