| |

МОЖНО Е ОДЛАГАЊЕ НА ДАТУМОТ ЗА ПРЕГОВОРИ ЗА МАКЕДОНИЈА ЗАРАДИ ФРАНЦИЈА

Франција сака да поднесе предлог за нова методологија во пристапните преговори за членство во ЕУ идната недела на министерскиот состанок во Луксембург, со што би можело по трет пат да се одложи одлуката за отворање преговори за Албанија и Северна Македонија.

Иако не станува за официјална позиција за сега, Париз одамна смета дека преговарачкиот процес за членство каков што е сега не е доволно успешен, меѓу другото поради тоа што во земјите кои веќе преговараат се забележува реформски застој или назадување, објаснуваат дипломатски извори во Брисел за МИА.

Амбасадорите на земјите членки на ЕУ најдоцна утре повторно ќе се состанат да разговараат за ова, но и за францускиот предлог по трет пат да се одложи одлуката за почеток на преговори со Северна Македонија и Албанија, за март 2020-та.

Слични Објави