| |

На денешен ден пред 122 години е роден големиот бугарски револуционер и припадник на ВМРО Кирил Дрангов

Пишува: Асен Виденов/ Единъ Завѣтъ

На 15 јули 1901 година во Лом е роден Кирил Борисов Дрангов. Син на легендарниот бугарски офицер Борис Дрангов. Тој е еден од најголемите бугарски револуционери, херој, истакнат член на ВМРО. Бил познат под псевдонимите Борисов, Камен, Методи, Страхил.
По државниот удар на 9 септември се наогал во Софија. Бил баран од новата комунистичка власт, која без суд и пресуда ги ликвидирала најистакнатите членови на ВМРО.

На 8 јуни 1946 година, куќата на Дрангов на улицата Цар Иван Шишман бр.37 – зад црквата „Свети Седмочиселници“ била опколена. Четириесет и петгодишниот маж решил сам да стави крај на животот наместо да заврши во ќелијата на „испитување“. Во подоцнежен извештај на ДС (од 6.XII.1962 година) се лансира верзијата дека „тој е убиен при престрелка со нашите органи“. Последна реченица на извештајот гласи: „Меѓутоа, тој уби 6 лица од Министерството за внатрешни работи. Работи“. Бројката ја потврдува и пријавата на агентот Борис Аврамов, кој известува дека Кирил Дрангов пред да почине пукал во шест од четиринаесетте агенти испратени да го уапсат. Неговиот гроб и денес е непознат.

Кирил Дрангов е роден во семејството на бугарскиот офицер полковник Борис Дрангов и неговата сопруга Рајна Дрангова во Лом, каде што служел големиот бугарски воен педагог.

Како студент, доброволно се пријавил во Првата светска војна, во која загинал неговиот татко. Во 1919 година завршил прва софиска машка гимназија. и во 1921 г се запишал на Правниот факултет на Софискиот универзитет.

Влегол во редовите на ВМРО и бил меѓу основачите на студентското друштво „Вардар“, а подоцна и негов претседател. Неколку пати ги прекинувал студиите поради болест и револуционерна дејност. Посетувал предавања во Гренобл и Инсбрук. Дипломирал во 1928 година. Во ВМРО, Дрангов станал еден од најблиските соработници на Иван Михајлов. По убиството на Тодор Александров, тој учествувал во погромот врз левицата во таканаречените Горноџумајски настани во септември 1924 година, ликвидирајќи го Алеко Василев-Пашата на 12 септември, а во подоцнежната престрелка загинал и Георги Атанасов и други блиски соработници на Пашата.

На Шестиот конгрес на организацијата за шеф Софија. Дрангов се занимава со меѓународните контакти на организацијата и со подготовката на многу од терористичките акции на Организацијата. Дрангов го предводел и атентатот врз генералот Александар Протогеров во 1928 година.

На Осмиот конгрес на ВМРО од 1932 г. бил избран за резервен член на ЦК. По превратот од 19 мај 1934 г и забраната на ВМРО е затворен во Лом. Ослободен е во 1936 година за да биде повторно уапсен следната година во Севлиево, а во октомври 1938 г во Борисовград.

По ослободувањето на поголемиот дел од Вардарска Македонија во април 1941 г. Дрангов со семејството се населил во родниот град на татко му Скопје и ја практикувал својата адвокатска професија. На почетокот на септември 1944 г кога бугарските чети се повлекле од Вардарска Македонија, тој се вратил во Софија.

Неговиот син Борис, кој дипломирал на Софиската духовна семинариja во 1976 г. бил поканет во Торонто од тамошната емиграција да раководи со нивната црква. По падот на комунизмот во Бугарија во 1989 г. ќерката на Кирил Дрангов – Рајна Дрангова – е меѓу основачите на ВМРО-СМД во Софија.

Слични Објави