На денешен ден се сеќаваме на жртвите на сите тоталитарни режими

//

Facebook статус на Кирил Илиев

На 23 август го одбележуваме денот посветен на милионите жртви на сите тоталитарни режими.
На овој ден во 1939 г. е потпишан Пактот Молотов-Рибентроп помеѓу национал-социјалистичка Германија и Советскиот Сојуз. Овој датум го означува почетокот на мрачен период во европската историја.

На 23 август 1939 година, министрите за надворешни работи на СССР (Молотов) и Германија (Рибентроп) потпишале пакт за соработка помеѓу двете тоталитарни држави со три тајни протоколи што ги дефинирале сферите на влијание во врска со Полска и балтичките држави.

Договорот го отворил патот за нацистичката инвазија врз Полска, проследена со инвазија на Црвената армија, по што земјата била поделена помеѓу Германија и Советскиот Сојуз.

Останатото е (не) позната историја …
Режими во СССР и Германија се разликувале во нивната идеолошка оправданост, но не и во алатките што ги користеле. Затоа овие два тоталитарни режими се сметаат за подеднакво антихумани и мизантропски.
Да се ​​помолиме за жртвите на тоталитарните режими!

Претходна статија

(Галерија) Прв македонско-бугарски собир „Коридор 8“

Следна статија

Иван Михајлов- идеја одмазда и државност

Најново од Ваш став