| |

На Југозападниот универзитет се одржа натпревар по бугарски јазик и литература посветен на 230-годишнината од раѓањето на Неофит Рилски

На Југозападниот универзитет „Неофит Рилски“ се одржа конкурсот за бугарски јазик и литература „По стапките на јеромонах Неофит Рилски“, дел од програмата на народните празнувања по повод 230-годишнината од раѓањето на Неофит Рилски.

Настанот го организираше Филолошкиот факултет на Југозападниот универзитет.

На натпреварот учествуваа средношколци од СОУ „Неофит Рилски“ Банско. Учениците беа поделени во 6 тима, а во секоја од нив учествуваше по еден ученик од 9-то, 10-то и 11-то одделение. Тимовите ги добија имињата на истакнатите преродбеници од Банско кои придонеле за развојот на културниот живот на градот – „Лазар Димитров Младенов“, „Димитар и Костадин Молерови“, „Марко Георгиевич Везиов“, „Лазар Герман“, „Никола Попфилипов“ и „Димитар Попмладен Рабаџиев“.

Покрај екипната конкуренција, паралелно се одржа и индивидуален натпревар на кој учество земаа 9 ученици од 12-то одделение.

Сите учесници имаа еден и пол час да решат интегриран тест со прашања од наставната програма по литература и прашања од областа на бугарската лингвистика.

Тестовите ги проверуваше комисија со членови од Катедрата за бугарски јазик и од Катедрата за теорија на книжевноста на Филолошкиот факултет.

Во екипниот пласман првото место го освои екипата „Димитар и Костадин Молерови“, втор „Лазар Димитров Младенов“, а третото место му припадна на „Лазар Герман“.

Најдобри резултати во поединечна конкуренција покажа Лилијана Питова. Комисијата ја смести Сибел Јазаџиева на второто место, а Нериман Тутала го зазеде третото место.

Сите учесници на натпреварот добија сертификати за учество, а поединечните натпреварувачи со највисоки резултати добија сертификат што може да се користи за прием на специјалностите на Филолошкиот факултет.

Слични Објави