| |

Националната Априловска гимназија ќе прослави 188 години од своето основање

На 13 и 14 јануари Националната Априловска гимназија (НАГ) во Габрово ќе го одбележи својот патронен празник и 188 години од основањето, соопшти тимот на образовната установа.

Прославите за годишнината на првото бугарско световно училиште ќе започнат на 13 јануари со свечен ритуал пред споменикот на патронот на гимназијата Васил Априлов. Истиот ден ќе се одржат внатрешно училишна интелектуална игра „Кодот на Априлов“, специјални часови, средби со генералниот директор на Бугарската телеграфска агенција (БТА) Кирил В’лчев и со матурантите Михаела Александрова и Владимир Ангелов од генерацијата 2008 г. На 18 јануари учениците од Националната Априловска гимназија ќе имаат креативен разговор со проф. д-р Петар Стојанович. Од Институтот за литература при БАН подготвиле и тематска изложба за годишнината која ќе биде отворена во новата зграда на училиштето.

На 2 јануари 1835 година во Габрово е отворено првото бугарско светско училиште по методот Бел-Ланкастер со донации од Габровските патриоти Васил Априлов, Никола Палаузов, Васил Рашеев и други. За потребите на училиштето биле создадени првите учебници, помагала и прибори, кои како стандард ги прифатиле подоцна отворените бугарски училишта.

Од 1872 година Габровското училиште прераснало во Прва сеопфатна гимназија во поробените бугарски земји. Од 1889 година го носи името на својот добротвор Васил Априлов и се вика Априловска гимназија.

Нова етапа во развојот на гимназијата започнува од 1988 година, кога на 25 јануари Министерството за култура, наука и образование одобри нов Статут на гимназијата и со него стана средно училиште со хуманитарен профил, со настава од 8 до 12 одделение, со национален упис на ученици без социјални ограничувања.

Од 1992 година стана државно училиште со името Национална Априловска гимназија, со четири профили – бугарски јазик и литература; историја, археологија и етнографија; филозофија, социологија и право; култура, уметнички студии и естетика.

БТА е медиумски партнер на Националната Априловска гимназија.Слични Објави