|

Над 150 бугарски наслови беа претставени за време на Денот на бугарската книга во Женева

Над 150 наслови на водечки бугарски издавачки куќи беа претставени за време на Денот на бугарската книга во швајцарскиот град Женева на 11 март. Најголемиот дел од книгите прикажани на изложбата се на бугарски јазик, но дел од изданијата се преведени и на француски во соработка на издавачките куќи Le Soupirail, Hemisphères и Elitchka, објавија организаторите на иницијативата на својата Фејсбук страница.

Меѓу издавачките куќи кои беа застапени во швајцарскиот град се „Жанет-45“, „Колибри“, „Пан“, „Сиела“, „Хермес“, „Лемур“, „Лексикон“, „Екрие“, „Потајниче“, „Ентузијаст“ и „Знаци“.

Денот на бугарската книга за прв пат се одржува во Швајцарија. Организатори на настанот беа Бугарското здружение за култура „Д-р Стамен Григоров“ од Женева, во партнерство со Здружението „Артавенир“.

„Саботата штотуку помина и тоа беше особено пријатен ден за Бугарите кои дојдоа на бугарскиот книжен пазар. Беше огромен успех, за што им благодариме на сите присутни. Испраќаме најсрдечна благодарност до претседателката на „Артавенир“, Јорданка Костадинова која го овозможи настанот“, напишаа од здружението „Д-р Стамен Григоров“ на социјалната мрежа Facebook.

„Д-р Стамен Григоров“ од Женева е здружение за бугарско образование, култура и традиции.

Културното друштво „Артавенир“ се занимава со организација на настани од областа на културата – пластични уметности, театар, музика, историја и литература.

Слични Објави