НОВОСТИ: ВО МАКЕДОНИЈА СЕ УНИШТУВААТ СРПСКИ СВЕТИЛИШТА СО МЕТОДИТЕ НА БУГАРСКИТЕ ТЕРОРИСТИ ОД ВМРО

/

„Бришењето на имињата на српските светилишта на фреските во манастирот „Св. Јоан Осоговски “во Северна Македонија е добро познат метод на притисок и закана, што често го користат бугарските терористи од ВМРО“.

Така започнува материјалот објавен во весникот „Новости“, медиум близок до власта во Белград. Написот е илустриран со фотографија од манастирот, која е опишана како „Драмата на цивилизацијата на Стара Србија“.

„Експертите сметаат дека ова е долг процес за систематско уништување на српското културно наследство и присилна асимилација на Србите“, пишува весникот. Историчарот д-р Славенко Терзиќ од Српската академија на науките и уметностите за Новости вели:

„Нема сомнеж дека овој чин без преседан е дело на големобугарски кругови, кои не ги прифаќаат постојните граници на Балканот и продолжуваат да го бришат културното наследство на Србија во поранешна југословенска Република Македонија, што започна во средината на 19 век“.

Според него, „постојат примери на такви брутални напади во тоа време (19 век) – како и по бугарската окупација за време на Првата и Втората светска војна“.„За жал, по 1945 година, македонските републички власти продолжија да го негираат српското наследство и присилно да го асимилираат остатокот од српскиот народ, кој беше протеран од Бугарите веднаш по окупацијата, а југословенските власти му забранија да се врати по 1945-1946 година. ова се должи на фактот дека Србија е единствениот сосед што не го оспорува македонскиот идентитет и државата Северна Македонија. Србите во Северна Македонија и понатаму се во незавидна положба“, вели српскиот историчар.Претходна статија

НИКОЛОВ И ЈАОСКИ СЕ НОВИТЕ ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ШТИП И НА ПЛАСНИЦА, ОПОЗИЦИЈАТА ОБВИНУВА ЗА ПОТКУП

Следна статија

ТРИ ДЕНА КАРАНТИН ЗА СИТЕ ШТО ВЛЕГУВААТ ВО ГРЦИЈА

Најново од Вести