Нуриел Рубини: Биткоинот е измама!

//

Познатиот економист Нуриел Рубини тврди дека биткоинот е измама, дека ќе падне на нула и дека на таа криптовалута ќе се збогатат само криминалците, јавува порталот „Денар“

Рубини, кој ја предвиде економската криза во 2008 година, е скептичен за биткоинот и предупредува дека оние кои фиктивно ја зголемуваат неговата цена се обидуваат со тој концепт да се збогатат.

“Шпекулантите купуваат и продаваат сопствени инвестиции со цел да манипулираат со пазарот”, тврди Рубини.Според неговата проценка, многумина на самиот крај ќе бидат заложници, a тој крај е да падне на нула, бидејќи како што вели, вистинската вредност на оваа криптовалута е токму таа.

“Биткоинот не е сериозно средство за плаќање, ниту е добро да се чува како капитал. Тој се храни сам себеси и нема причина за неговата цена да биде толку висока”, рече Рубини.

Претходна статија

Израелски воени авиони нападнале во близина на Дамаск, сириската армија возвратила

Следна статија

Ќе се бара нова локација за Државниот архив

Најново од Вести