| |

ОБЕЗБЕДЕНИ 103 СВЕДОЦИ ПРОТИВ ТАЧИ И ГРУПАТА ОД ОВК

Специјализираното обвинителство на Косово со седиште во Хаг го извести судот дека има неколку изјави на 103 сведоци против Хашим Тачи и другите членови на ОВК. Се тврди дека обвинението се темели на нивните сведоштва, меѓу другите докази.
Одбраната вчера објави дека ќе побара да им се укине притворот и можност одбраната да ги изнесе своите против-аргументи до судот за нивно привремено ослободување.

Обвинителството потсетува дека во времето наведено во Обвинението, осомничените им биле претпоставени на многу потенцијални сведоци на Обвинителството и дека тие продолжиле и понатаму да имаат високи позиции на авторитет и влијание.

За време на војната во Косово во 1989/1999 година Хашим Тачи беше командант на косовско-албанската паравојска УЧК, Ослободителната армија на Косово. Обвинителството во Ден Хаг во јуни против него и други поранешни команданти на УЧК поднесе прелиминарни обвиненија.

Прелиминарното обвинение ги товари двајцата политичари за учество во извршување тешки злосторства во десет точки, меѓу кои убиства, прогон и мачења на стотици косовски Албанци, Срби, Роми и припадници на други етнички групи и политички противници.Слични Објави