ОДБЕЛЕЖУВАМЕ 93 ГОДИНИ ОД АНТЕНТАТОТ НА ВМРО ВРЗ СРПСКИОТ ОКУПАТОРСКИ ГЕНЕРАЛ МИХАЈЛО КОВАЧЕВИЌ

//

На денешен ден во 1927 година, револуционерите на ВМРО, Ипократ Развигоров, Илија Лилинков и Благој Кралев го убиваат во центарот на Штип великиот жупан на Брегалничката област и раководител на великосрбската злосторничка банда “Удружење против бугарских бандита”, бригадниот генерал на Војската на Кралство СХС, Михајло Ковачевиќ.

На 8 октомври, Кралев беше заробен во близина на село Калузлија и беше убиен. Развигоров и Лилинков успеваат да се повлечат во планината Плачковица, но беа опкружени од големи сили на србската жандармерија и се самоубија на 10 октомври за да не бидат заробени живи.

Претходна статија

ЕКОЛОШКА КАТАСТРОФА: ТРИ ДЕНА ГОРИ ДЕПОНИЈАТА КАЈ ПРОБИШТИП

Следна статија

БАКУ И ЕРЕВАН СО ОФИЦИЈАЛНИ ПОДАТОЦИ ЗА ЗАГИНАТИТЕ ЦИВИЛИ

Најново од Вести