| |

Одложен антибугарскиот настан во Софискиот универзитет

Aнтибугарската средба-дискусија насловена „Патологија на една прослава“ која требаше да се одржи денеска во Ректоратот на Софискиот универзитет „Св. Кирил и Методиј“ е одложена, јавува БГНЕС.

Информацијата ја потврдија од Центарот за култура на СУ. Според нив, „одложувањето е од безбедносни причини и настанот ќе се одвива во друг формат“.

Во последните денови, бројни научници и јавни личности во Бугарија јавно ја осудија оваа псевдонаучна дискусија, која имаше за цел да сугерира дека Бугарија за време на Втората светска војна не ги спасувала бугарските Евреи, туку извршила државен и системски антисемитизам, кој продолжува до денес.

Организатори беа Румен Аврамов (економист), Александар Везенков (историчар), Иванка Гезенко (архивар), Еми Барух (новинар), Стефан Дечев (историчар) и Стилијан Јотов (филозоф). Домаќин на настанот беше Центарот за култура „Св. Климент Охридски“ со претседавач Александар Ќосев.

Тезите на организаторите целосно се поклопуваат со антибугарските тези на српската пропаганда, кои се официјална политика на властите во Скопје.

Слични Објави