| |

Општина Струмјани го одбележува својот празник со велигденски базар и празничен концерт

Општина Струмјани Р. Бугарија го одбележува својот празник со базар и празничен концерт, изјави за БТА заменик-градоначалничката на општината Фиданка Котева. Празникот на градот секоја година се одбележува на 7 април, тоа е датумот на регистрирањето на општината како таква, тоа е почетокот на постоењето на нашата општина, истакна Котева. Општина Струмјани официјално почнува да функционира на 7 април 1979 година, а празникот официјално се одбележува од 2000 година.

За да може празникот да собере повеќе жители и гости на општината, секоја година ги избираме слободните денови кои се околу празникот на градот и ги подготвуваме настаните поврзани со него, рече Фиданка Котева. Годинава е 8 април, сабота, а од 16:30 часот во Струмјани ќе има организиран базар со велигденски украси под наслов „Шарен Велигден“, на кој ќе учествуваат сите читалишта, деца од детската градинка и училиштето во општината, како и социјални институции.

Во 18:30 часот започнува свечен концерт на кој повторно ќе учествуваат сите културни и образовни институции, аматерски состави, танцови групи и гости изведувачи.Слични Објави