| |

„Орфеј“ на Народниот театар „Иван Вазов“ од Софија ја доби наградата за најдобра претстава на фестивалот „Скупи“ во Скопје

Претставата „Орфеј“ на светски познатиот словенечки режисер Јернеј Лоренци ја доби наградата за најдобра претстава на меѓународниот театарски фестивал „Скопи“ во Скопје, Република Северна Македонија, информираат од театарот.

На фестивалот кој годинава се одржа под мотото „Блеснете во театарот“ беа претставени театарски претстави од Косово, Турција, Франција, Босна и Херцеговина.

Во „Орфеј“ играат Александра Василева, Билјана Петринска, Василена Винченцо/Надија Керанова, Валентин Ганев, Владимир Пенев, Гергана Змичарова, Дарин Ангелов, Дејан Донков, Димитар Николов, Ева Данаилова, Жорета Николова, Ненчо Костов, Радена В’лканова и Стена Валканова. Драматург на претставата е Матиц Старина, сценограф – Бранко Хојник, композитор – Бранко Ројман, кореограф – Грегор Луштек, костимограф – Белинда Радуловиќ.

Слични Објави