| |

„Оро да е, во Лондон да е“ собра Бугари од целиот свет во Лондон

Иницијативата „Оро да е, во Лондон да е“ ги собра бугарските фолклорни групи од различни делови на светот во британската престолнина. Стотици Бугари го наполнија лондонскиот театар „Милфилд“ за да уживаат во националното фолклорно богатство, на прекрасните бугарски народни носии, јавува БНР.

Со висок степен на расположение „Оро да е, во Лондон да е“ се одржува по трет пат по 2-годишна пауза поради пандемијата Ковид-19. Во играњето се вклучија и луѓе од публиката. Покрај локалните фолклорни групи „Мераклии“ и „Веселјаци“, се погрижија ансамблите „Гајтан“ и „Неда“ од Бугарија, Константин Маринов од БФК „Вереја“ Чикаго, ансамблот „Зора“ Франција, Марија и Димитар Минкови од Т.К. „Штасливци“ Канада и др. Настанот беше организиран со поддршка на бугарскиот бизнис сектор во британската престолнина.Слични Објави