ОСМАНИ: АКАДЕМСКАТА ЗАЕДНИЦА Е КЛУЧЕН ФАКТОР ВО ПОДГОТОВКАТА ЗА ПРЕГОВОРИ СО ЕУ

Вести Истакнато Македонија

Заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бујар Османи, оствари работна средба со претседателот на Македонската Академија на Науките и Уметностите, Таки Фити.

Целта на средбата е продолжување и зајакнување на соработката во рамките на Меморандумот за соработка помеѓу Секретаријатот за европски прашања и МАНУ, и тоа во насока на реактивирање на Советот за европска интеграција во рамките на Академијата.

„Имајќи ги предвид напредокот во европските интеграции, особено почетокот на објаснувачкиот скрининг, потребно е да ги активираме механизмите за идентификување, мапирање и вклучување на разни експертски и стручни капацитети кои припаѓаат на академската фела, но исто така, од аспект на подготовката за почеток на преговорите, мапирање на сите научни и истражувачки капацитети и поединечни експерти кои се на располагање по Поглавјата и подрачјата од правото на ЕУ“, истакна Османи.

Османи го информираше Претседателот на МАНУ и за напредокот во исполнувањето на реформскиот процес, посочувајќи на инклузивноста наметната уште при имплементацијата на Планот 3-6-9, за што посочи и на потребата и од зајакнување и продлабочување на соработката во специфични области дефинирани и во Планот 18 – правосудство, јавна администрација и безбедносните системи.

Соговорниците изразија согласност дека соработката меѓу СЕП и МАНУ мора да продолжи, и согласно предизвиците од европските интеграции, и да се интензивира.