| |

Панаѓурското богатство е дел од изложбата „Луксуз и власт: од Персија до Грција“ во Британскиот музеј во Лондон

Едно од највпечатливите бугарски богатства – Панаѓурското богатство, замина во Лондон за да се вклучи во изложбата „Луксуз и власт: од Персија до Грција“ во Британскиот музеј во Лондон. Ова го соопшти Националниот историски музеј (НИМ) на Бугарија на својата веб-страница.

Изложбата официјално ќе биде отворена на 4 мај. Таа ја следи врската меѓу богатството и политиката во првиот милениум пред новата ера, прикажувајќи блескави предмети од Европа до Азија.

Во врска со претстојната изложба, на покана на доц. д-р Бони Петрунова, директорка на Националниот историски музеј, се одржаа низа средби со кураторот на изложбата „Луксуз и власт: Од Персија до Грција“, д-р Џејми Фрејзер. Како резултат на разговорите, најголемата музејска институција во Бугарија договори идни професионални односи со Британскиот музеј за размена на добри практики, експерти од областа на музејското дело, археологијата и културното наследство.

Заедно со тим од Националниот историски музеј, д-р Фрејзер ја разгледа постојаната експозиција на музејот, ја посети Бојанската црква и Долината на Тракиските цареви.

Д-р Џејми Фрејзер е главен куратор на изложбата „Луксуз и власт: од Персија до Грција“. Претходно бил главен куратор во музејот на Николсон при Универзитетот во Сиднеј. Д-р Фрејзер го заврши својот докторат по археологија на Блискиот Исток на Универзитетот на Сиднеј во 2015 година. Извршил археолошка теренска работа во Јордан, Сирија, Авганистан, Узбекистан, Кашмир, Грција, Камбоџа, Австралија и Соломонските Острови. Раководел со проектот за гробници во Северен Јордан како дел од неговиот докторат, истражувајќи погребни споменици од бронзената епоха во источен Јордан.Слични Објави