Петков: Никогаш не сум одредувал точен рок за една или друга одлука во однос на РС Македонија

//

Периодот од 6 месеци што го одредив беше за работата што треба да се заврши меѓу Бугарија и РС Македонија. Никогаш не сум навел точен рок за една или друга одлука. Ова за bTV го изјави премиерот Кирил Петков пренесува БГНЕС.

„Ова треба да биде функција само со резултати врз основа на овие работни групи. Влезот на РС Македонија во ЕУ, кога позицијата на Бугарија се почитува, е најдоброто нешто за Бугарија. Ги сакаме гаранциите што мора да ги има секој граѓанин на ЕУ, ова е нулта толеранција за дискриминација“, додаде Петков.

„Сакаме правата на Бугарите таму да бидат вклучени во нивниот устав“, додаде премиерот.„Компромисите што сме спремни да ги направиме? Бугарија може да биде иницијатор за пуштање на линијата Софија-Скопје, компромисот е кој ќе ја организира и финансира оваа линија, ова може да биде првиот чекор“, рече Петков.

Претходна статија

Тафров: Бугарија прва ја призна Македонија благодарение на претседателот Жељу Желев и тогашниот премиер Филип Димитров

Следна статија

СДСМ: Арсовска со нејзините скандалозни одлуки нанесува штета на скопјани и Скопје

Најново од Вести