ПИКАНТНИ ДЕТАЛИ ОД ЉУБОВНИОТ ЖИВОТ НА ГЕНИЈАЛЕЦОТ ГЕТЕ

/

Јохан Волфганг Гете е германски писател, политичар, поет, научник, филозоф, една од најважните фигури на европскиот неокласицизам и романтизам кој живеел и творел крајот на 18-тиот и почетокот на 19-тиот век, имал бројни љубови во својот живот, но Улрике фон Левецов била последната жена што ја сакал.

Славниот Гете, кога станува збор за љубовта, никогаш не се грижел за годините и сметал дека човек треба да има слобода да љуби во секое доба од својот живот. Како 16-годишник се за вљубил во тринаесет годишната Ана Катарина Шонкопф. Тој се бореше за нејзината наклонетост со месеци.

Различните социјални класи на кои им припаѓаа, и пред сè неговата возраст, беа пречка за посериозна врска. Кога Ана го оставила, Гете се разболел сериозно, па го напуштил Лајпциг поради туберкулоза и се врати дома во Франкфурт.

Ани му посветила 15 песни и четири приказни на Гете, инспирирани од нивните средби, но и нереализираната љубов докрај поради притисоците од средината.

Тој жалел една година и шест месеци по раскинувањето, а подоцна студиите ги продолжи во Стразбур, каде се вљубил во Фредерик Брион. По една година врска, тој реши да ја напушти и да ја остави со скршено срце.

Во 1772 година, Гете се сретнал со Шарлот Баф, која имаше 23 години и била свршена со Кристијан Кестнер. Но тоа не била пречка за Гете, тој не престана да и се додворува. Љубовниот триаголник толку многу го инспирирал што ја трансформирал Шарлот во ликот на Лоте во романот „Јади“ на младиот Вертер.

По таа љубов неговото срце го презела Ана Елизабет Шонеман, убава 16-годишна девојка, ќерка од богато банкарско семејство.Само по неколку месеци, Гете ја раскинал свршувачката со неа затоа што не се чувствувал добро во круговите на Лили и не сакал обврска.

Познатиот поет се за заљубил во 19-годишна девојка на 73-годишна возраст, а ова се деталите за таа екстаза:

Урлике имала само 19 години кога 73 годишниот Гете се вљубил во неа

Гете разменувал ставови, зборови, имал интелектуални разговори со Урлика и ја бакнувал на свој начин. Кога се бакнуваш, не се важни устата, туку како дишите.

Тој ја следел на маскенбал, каде се повредил при пад. Годините го попречувале во заведување, но тој не сакал да се откаже од борбите со помладите мажи за освојување на срцето на Урлике.

Тој ја запросил, но таа ја одбила понудата за брак и на смртната постела наредила да ги запалат сите писма што Гете и ги испратил.

Неговата љубоморна снаа Отилија, која не го испушти од канџите кога се врати во Вајмар, исто така била вмешана во врската на поетот и Урлика. Се претпоставува дека таа значително влијаела врз одлуката на Урлика да не ја продолжи својата врска со Гете со тоа што постојано зборувала погрдни работи за Гете пред Урлика.

Извор: Мој збор

Претходна статија

(ВИДЕО) САМ СИ ГО КЛАДЕ НА РОМАНСКИ НАЧИН

Следна статија

„НОКИА“ ЌЕ ИНСТАЛИРА 4Г МРЕЖА НА ПОВРШИНАТА НА МЕСЕЧИНАТА

Најново од Љубовни приказни