Плевнелиев: Тито нема место во ЕУ; Прванов: Патиштата не ги решаваат проблемите

//

Република Македонија не ги спроведе потребните реформи за почеток на преговори со Европската Унија. Македонските тајни служби се огранок на српските, а српските се огранок на руските. Не сакаме да ги внесеме Тито и Сталин во ЕУ.

Ова го изјави поранешниот бугарски претседател Росен Плевнелиев /2012-2017/, одговарајќи на прашање на БГНЕС во врска со резултатот од неодамнешната посета на премиерот Кирил Петков на Скопје.

Претседателот Плевнелиев како пример ја наведе Албанија, која заедно со РС Македонија е кандидат за преговори, но за разлика од Скопје, Тирана во последните години спровела далекусежни реформи.

„Албанија е подготвена затоа што во последните години направи големи реформи кои Скопје не ги направи. Поради оваа причина Бугарија со право изјави дека Тирана напредува. Албанија спроведе фер попис и ги даде правата на бугарското малцинство. Таа ги смени учебниците и веќе зборува за комунистичката идеологија и минатото на поинаков начин. „Службите на Албанија се многу подобро интегрирани со службите на НАТО и ЕУ отколку службите на РСМ“, рече Плевнелиев.

Тој нагласи дека тоа е вистинскиот пристап и додаде дека Бугарија не видела вакви реформи во РС Македонија.

Претседателот Плевнелиев повика: „Важно е нашите пријатели во Скопје да разберат дека само лобирање ништо нема да се случи. Драги пријатели, потребни се реформи, потребни се дела. Токму тоа ќе ја отклучи вратата за посакуваното европско членство“.Претседателот Георги Прванов (2002-2012) рече дека секој има право да биде оптимист, особено ако е во првите недели од своето владеење. Тој ги коментираше оптимистичките сигнали кои премиерот Кирил Петков ги даде по посетата на Скопје.

„Вознемирен сум од скептичниот однос на некои негови македонски домаќини, меѓу кои и претседателот Стево Пендаровски, кој кажа некои зборови кои звучеа „недомаќински“, додаде Прванов.

Тој му посака успех на Петков, но нагласи дека „само со Коридорот бр. 8 или инфраструктурен проект нема да се решат работите меѓу двете земји“.

„Темата заедничка историја мора да се реши. Најважно е да се вратиме на ситуацијата дека сме најбратски народи на Балканот, а не најнепријателски како што е сега“, рече Георги Прванов. Со ваквиот став се согласи и неговиот колега Росен Плевнелиев.Претходна статија

Ковачевски – Бомгартнер: Скопје и Париз испишуваат ново поглавје на соработката со инвестиција од 270 милиони евра за соларен парк

Следна статија

Облачно и студено време, со врнежи од снег

Најново од Вести