По „францускиот предлог“… пред нас се динамични денови

//

Пишува: Методи Иванов

Т.н „француски предлог“ всушност е предлог-одлука на Европската комисија за почеток на преговорите со РС Македонија. На прв поглед го содржи следново: во него ЕУ го прави задолжително вклучувањето на Бугарите во уставот ПРЕД почетокот на преговорите. Поставени се и ограничувања на говорот на омраза, почитување на човековите права и почитување на Договорот со нас преку одржливи резултати.

Во договорот е вклучен и делот за општата историја, но тој не е експлицитно спомнат. Промената на учебниците и знаците не е експлицитно спомната, но тие се поврзани со темата за омразата. За рехабилитацијата на жртвите од комунизмот нема ништо. Има некои еднострани декларации за јазикот (кои очигледно се во мултиперспективна насока, инаку ќе имаше заедничка декларација, т.е. тоа не е во наш интерес) и билатерален протокол за прецизирање на спроведувањето на Договорот.

Овој протокол е клучен – доколку PCM се обврзе со рокови, конкретни параметри и механизми за следење на имплементацијата и овој протокол влезе во преговарачка рамка, тоа би било успех за нас и европска гаранција за нашите услови. Но, дополнителните документи за кои станува збор се уште не се објавени, не е јасно дали воопшто се договорени со РС Македонија.Генерално, јас лично не гледам чисто технички како сето ова може јавно да се објави, да се дискутира, да помине низ Комисијата за надворешни работи на парламентот и потоа да отиде на гласање во сала, потоа потврдено и од македонска страна да биде испратено во Брисел до вторник. , каде што треба да се разгледа на состанокот на Комитетот на постојаните претставници, на кој присуствуваат претставници од сите 27 земји, и доколку сите тие го одобрат (вклучувајќи не и нас), конечниот текст да оди во Советот на ЕУ и да може да биде објавено на 24.06.

Поверојатно е едноставно да се преекспонира во медиумите фактот дека има подготвени документи, но нормално е да ги има и за неколку дена треба да се разгледаат. Верхеји веќе изјави дека прашањето за укинувањето на ветото е во ќорсокак. Освен тоа, опозицијата во РСМ е бесна поради предлогот и порача дека нема да го поддржи. Пред нас се динамични денови.

Претходна статија

БГНЕС: Во документот со преговарачката рамка за РС Македонија нема ништо од досегашната бугарска позиција за старт на преговорите

Следна статија

(Видео)Радев: Францускиот предлог е чекор во правилната насока, очекувам бугарската влада да побара јасни механизми и гаранции

Најново од Ваш став

Туѓа влада

Facebook статус на Никола Димитров Новата опаковка на предлогот е апсолутно истиот непоправлив дебакл со кој