| |

По МПО во САД реагираше и МПО во Канада: Неправдите кон македонските Бугари треба да бидат поправени

Новиот „македонски“ етнички идентитет беше замислен во Југославија како вештачка замена за нашето јасно изразено бугарско самоопределување. Кампањата против македонските Бугари што беше крвава од самиот почеток, остана насилна и траеше со децении. Концентрационите логори беа преполни со македонски Бугари, а училиштата беа задолжени за перењето мозоци насекаде во комунистичкиот свет. Кампањата имаше јасна цел нашиот регионален македонски идентитет да го претвори во етнички.

Нема оправдување за работењето бугарскиот историски идентитет да биде искоренет, од училиштата и учебниците и да се всади кај нашите деца верзија на нашата историја која е навредлива за нашите предци. Човековите права значат толеранција и меѓусебно почитување!

Неправдата која им е направена на македонските Бугари е пример кој ве повикуваме да не го потценувате.

Ова се наведува во писмото до Конгресот и американскиот Стејт департмент од МПО „Правда“ во Торонто, специјално испратено до БГНЕС.

МПО е најстарата и најважна македонска и бугарска политичка организација во САД и Канада. Основана е во 1922 година, а нејзин печатен орган е весникот „Македонска трибина“. МПО е следбеник на заветите на Гоце Делчев, Тодор Александров и Иван Михајлов.

Писмото е реакција на обидот да се донесе резолуција од проскопските кругови за славење на „македонски идентитет“ различен од бугарскиот. Реакцијата е потпишана од Александар Караџов, кој е внук на активистот на ВМРО, Иван Караџов, композитор на маршот „Тих бел Дунав“.

Целосниот текст на писмото можете да го прочитате во БГНЕС.

Слични Објави