| |

Почина отец Александар Чакарак, еден од столбовите на бугарштината во Одрин

Отец Александар Чакарак, свештеник во црквата „Св. Георгиј Победоносец“ во Одрин, почина утрово, соопшти бугарскиот Генерален конзулат во градот.

Отец Чакарак неуморно работеше низ годините на зачувување на нашата вера и традиции. За зачувување и пренесување на идните генерации на бугарската црква и гробишта во Одрин, каде што почиваат и неговите родители.

По негова иницијатива и со помошта на неговата сопруга, во 2008 година, во црквата е отворен огранок на Читалиштето „Просвета 1870“-Свиленград. Тоа е прво читалиште надвор од Бугарија.

Отец Александар Филипов Чакарак е роден на 15 октомври 1960 година во градот Одрин, Турција, во семејството на големите бугарски патриоти Филип и Елена Чакарак. Дипломирал во бугарското училиште „Петар Берон“ во Одрин, потоа учел во Софија и во Семинаријата во Пловдив. Во 2000 година стекнал магистерска титула на отсек Богословие, на Универзитетот Св. Климент Охридски“ во Софија. Во тоа време бил вработен во бугарската болница „Евлогиј Георгиев“ во Истанбул, Турција. За ѓакон е ракоположен на 27 јули 2001 година, а за свештеник на 29 јули 2001 година од Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Стара Загорски Галактион. Веднаш потоа станува свештеник во селото Капитан Андреево, Свиленградско.

На 30.06.2003 година започнува да работи како свештеник во црквата „Свети Георгиј Победоносец“ во Одрин. Таткото на отец Александар, Филип Чакарак со децении доброволно ја одржувал и управувал со бугарската црква „Св. Георгиј Победоносец“. Двајцата ја организираат бугарската заедница и истакнатите јавни личности од Одрин за зачувување и реставрација на храмот. Под раководство на отец Чакарак успешно се завршени активностите за реставрација на црквата.

Слични Објави