| |

Бојко Ноев: Две партии се противат Бугарија да има силна армија, за да биде лесен плен за оние кои сакаат да си го присвојат Црното Море

„Каков е тој министер за финансии што дозволува таков потрес на бугарското општество? Мислам дека оваа жена треба веднаш да си поднесе оставка“

„Две партии се противат Бугарија да има силна армија. Тие не сакаат таа да се вооружува и да има авиони за да биде лесен плен за оние кои сакаат да си го присвојат Црното Море“. Ова го изјави Бојко Ноев, поранешен министер за одбрана и амбасадор на Бугарија во НАТО за Бугарското национално радио. Тој го коментираше и инцидентот со американскиот дрон над Црното Море.

“Многу експерти сметаат дека тоа е провокација од руска страна. Тоа се случило над меѓународните територијални води. Но, таквите инциденти не се исклучени. Секојдневно беспилотни летала летаат околу Украина и Балтичкото Море. Руски авиони летаат околу нашите граници. Командантот на Воздухопловните сили често ги крева бугарските борбени авиони за да ги пресретнат руските авиони кои провокативно се приближуваат до бугарската безбедносна зона. Ние не ги нарекуваме инциденти. Тоа е дел од светската игра. Не мислам дека тој инцидент може да доведе до некаква ескалација. Америка и Русија веднаш стапија во контакт и се разбраа“.

Толкувањето на инцидентот со американскиот дрон влегува во контекстот на раздорот во бугарското општество, објасни Ноев.

„Тоа е поделено на две линии – односот кон војната и припадноста на Бугарија. Дали сме дел од демократскиот свет или треба да се вратиме кон зоната на влијание на Русија. Другата линија е внатрешна – борбата меѓу статус кво и новото. Двете линии се поврзани“.

Воени ентузијасти се тие што ја започнаа војната, истакна поранешниот министер за одбрана.

„Ние, сојузниците, се обидуваме да ја поддржиме Украина во нејзините напори да ја ослободи нејзината земја од окупаторот. Има една теза што сè уште лебди во нашиот политички простор – дека оние кои се за возвраќање на агресијата, за помагање на Украина да се спаси и да преживее, се воени ентузијасти. Времето докажа дека оваа теза пропадна. А на сите им е јасно дека во Бугарија партии на војната се оние што суштински го поддржуваат Путин“.

Ноев истакна уште една теза, која од вчера почна да се побива.

„Дека ако Бугарија се вклучи во напорите да и помогне на Украина, ќе се вклучи во војна. Се покажа дека не се вклучивме. Би сакал да и честитам на преодната влада за одлуката донесена вчера застарената муниција на бугарската армија да и биде доставена на Украина. Но не директно. Ќе биде дадена на ВМЗ „Сопот“, кој ќе ја препродава и преку посредници ќе оди во Украина. ВМЗ „Сопот“ ќе мора да ги врати овие ресурси на Министерството за одбрана. Ова е целисходно и правилно. Мора смело да го кажеме тоа. Не е грижа да и се помогне на жртвата. Во Бугарија почнува да се потврдува разбирањето дека нашата позиција за солидарност со Украина е правилна. На Путин не му треба мир, туку целосна окупација на Украина и уништување на украинската државност“.

Бугарските власти мора да покажат многу поголема решителност во овие кризни времиња, коментира Ноев.

„Одговорноста на оние кои во моментов ја чуваат државата (претседателот и владата) е голема. Каков е тој министер за финансии што дозволува таков потрес на бугарското општество? Мислам дека оваа жена треба веднаш да си поднесе оставка. Во последните месеци се распарчи општественото и политичкото ткиво кое ја држи државноста. Во моментов нема државност“.

Не слушнав каков е ставот на претседателот за еврото, истакна тој.

Бојко Ноев го коментираше и бугарското учество во екипата на филмот „Навални“.

„Во Бугарија релативно малку луѓе ги поддржуваат напорите на Христо Грозев, но тој придонесе многу за разоткривање на дејствијата на руските служби. Обвинителството не ги истражува вистинските дејствија на руските служби во Бугарија. ДАНС се претвори во економска полиција. До тој степен сме пробиени“.Слични Објави