| |

Полни сали и воодушевена публика за бугарски музички формации во Венеција

Композиторот и диригент Георги Андреев заедно со „Кварто квартет“ и „Мистерија на бугарските гласови“ беа на турнеја во Венеција. Пламен Пенчев за Радио Софија говори за нивното претставување и реакцијата на публиката, јавува БНР.

„Одлични сали, во Венеција операта каде што свиревме е една од најстарите во светот. Салите беа полни, публиката воодушевена, а ние го претставивме нашиот проект „Гласови и жици“. Музиката во неа е напишана или аранжирана од Георги Андреев, а во средината ја ставивме нашата соло изведба на „Скици“ од Марин Големинов. Го добивме воодушевувањето на италијанската публика, што е многу емотивно“, рече тој.

Пенчев објасни „Мистеријата на бугарските гласови“ има своја стабилна публика и популарност ширум светот, па 20 години сите го чекаат нивниот нов проект. Во последните две години со многу работа направија сосема нов проект, со дела за гудачки квартет и хор. Во нив нема ниту една соло изведба, но има прекрасна комбинација помеѓу хорските изведби и гудачкиот квартет, дело на Георги Андреев – ова предизвика воодушевување кај сите музичари и публиката.

„Беше многу импресивно што секаде, во секој град каде што бевме, по концертот доаѓаат да ни честитаат и да кажат се што знаат на бугарски“, рече и Пламен Пенчев.Слични Објави